Категорія
Новини
Дата

Економіка Китаю показала найнижчі темпи зростання за останні 30 років

ВВП Китаю у третьому кварталі 2022 року зріс на 3,9%, свідчать оприлюднені у понеділок дані державного статистичного бюро КНР. Такі темпи зростання економіки є найнижчими для КНР за останні 30 років.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Китай затримав публікацію даних щодо ВВП. Вихід доповіді було заплановано на 18 жовтня, але статистику опублікували через кілька днів після того, як Сі Цзіньпін продовжив своє правління на третій термін на 20-му зʼїзді компартії Китаю, пише Financial Times.
  • Хоча уряд не надав жодних пояснень затримки, цей крок був розцінений як спроба уникнути відволікання від події, що відбувається раз на пʼять років, та переглядає верхні ешелони Комуністичної партії, зазначило видання.
  • «Відновлення економіки у третьому кварталі йшло помітно краще, ніж у другому – покращився виробничий попит, зайнятість та ціни в цілому залишалися стабільними, гарантії засобів існування народу були ефективними», – йдеться у доповіді держстату КНР.
  • Наразі китайська економіка бореться з поглибленням кризи на ринку нерухомості і наслідками пандемії COVID-19.
  • Показник зростання ВВП перевищив очікування економістів, але він суттєво відстає від визначеної урядом КНР мети, пише FT. Обсяг ВВП у січні-вересні зріс на 3%. Це суттєво нижче за цільовий показник, встановлений урядом Китаю загалом на 2022 рік на рівні близько 5,5%, зазначають економісти. Такі темпи зростання економіки є найнижчими для Китаю за останні три десятиліття.

Контекст

ВВП Китаю за підсумками 2021-го, незважаючи на численні локальні спалахи коронавірусної інфекції, проблеми на ринку нерухомості та енергетичну кризу, зріс на 8,1% порівняно з 2020 роком, що виявилося вищим за офіційний прогноз у 6%.

У довгостроковій перспективі Китай навряд чи відновить швидкі темпи зростання, якими він користувався протягом останніх 20 років, зазначає The Wall Street Journal. КНР може ніколи не перевершити економіку США, як багато хто передбачав. Серед основних причин економісти називають старіння та скорочення населення, загострення протистояння із США в торгівлі, технологіях і зовнішній політиці, а також величезний державний і приватний борг країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні