Категорія
Новини
Дата

Економіка України зросте на 5% у 2024-му, а партнери нададуть достатньо фінансової допомоги – прогноз ICU

Економічне відновлення України триватиме й наступного року, а міжнародні партнери нададуть прийнятні обсяги фінансування, йдеться в оновленому макропрогнозі інвесткомпанії ICU.

Ключові факти 

  • За підсумками 2023 року ICU прогнозує зростання ВВП на 5,8%, наступного – на 5%. Економічне зростання й надалі триватиме, якщо не з’являться нові значні безпекові ризики, каже голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук. 
  • На кінець 2023-го інфляція становитиме 6,2%. Вона залишатиметься на показниках не більш ніж 7% принаймні до літа наступного року, а потім дещо прискориться. Прогноз на кінець року – 10,1%. 
  • Зовнішньої допомоги Україна отримає щонайменше на $28–30 млрд, прогнозують в ICU. Цих обсягів вистачить для збалансування зовнішніх рахунків, однак цього може виявитись недостатньо для покриття дефіциту бюджету. 
  • Але чи не головний ризик для української економіки, на думку Ваврищука, – обсяги і стійкість міжнародної допомоги. «Залучення понад $40 млрд зовнішніх кредитів та грантів усе ще не гарантовано, тож ризик друку грошей Нацбанком існуватиме наступного року», – зазначає аналітик. 
  • Гривня наступного року дещо девальвуватиме, і на кінець наступного року курс становитиме 40,7 грн/$. Резерви НБУ зростуть до $44 млрд. 
Економіка України зросте на 5% у 2024-му, а партнери нададуть достатньо фінансової допомоги – прогноз ICU /Фото 1

Контекст

Збільшення економічної активності було переважно обумовлено попитом домогосподарств, адже падіння реальних доходів у приватному секторі було компенсовано стрімким та стійким зростанням виплат військовослужбовцям, зазначають в ICU.

Відновленню економіки також сприяло значне покращення внутрішньої логістики та покращення протягом року настроїв бізнесу та домогосподарств. Аналітики відзначили, що сільське господарство зробило суттєвий внесок у цьогорічний ВВП завдяки сприятливим погодним умовам. Врожай зернових та олійних значно перевищив очікування, що існували на початку року, та зріс на 15% р/р. 

За прогнозами ICU, приватний попит домогосподарств залишатиметься двигуном відновлення економіки. До цього часу реальні доходи населення підтримувалися зростанням доходів військових, проте ситуація зміниться наступного року. Бюджет передбачає скорочення виплат на зарплату у сфері безпеки на 16%, а це означає ще більше падіння в реальному вимірі. Проте таке падіння, ймовірно, виявиться меншим від запланованого та буде повністю компенсоване зростанням доходів у приватному секторі. 

Блокада транзиту товарів через Польщу автомобільним транспортом стала новою вагомою проблемою. Якщо вона не буде вирішена найближчим часом, то матиме значний негативний вплив на економічну активність. Проте зараз можна сподіватися, що вирішення буде віднайдене після зміни уряду в Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні