Категорія
Новини
Дата

Експорт електроенергії до Європи приніс Україні майже 3 млрд грн за два місяці

Надходження НЕК «Укренерго» від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії в Румунію і Словаччину з 30 червня до 31 серпня зросли до 2,94 млрд грн, пише «Інтерфакс».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В останні десять днів серпня надходження від продажу перетину збільшилися на 1,02 млрд грн через зростання ціни на електроенергію в Європі, що безпосередньо впливає на ціну перетину.
  •  У підсумку, перетин в Румунію за десять днів коштував експортерам 502,1 млн грн, що в перерахунку на добу на 39% вище, ніж у третій тиждень серпня, в Словаччину – 519,5 млн грн (на 63% вище, ніж середня добова вартість перетину в третій тиждень серпня).
  • Найдорожчим був перетин на останню добу серпня – по Румунії 56,8 млн грн, по Словаччині 59,4 млн грн.
  • Державне ПрАТ «Укргідроенерго» продовжувало викуповувати перетин 100 МВт рівним графіком для постачань е/е в Молдову (загалом 2400 МВт·год на добу).
  • Перетин до Польщі продовжує викуповувати на добових аукціонах на додачу до викуплених 147 МВт потужності на місячному аукціоні «ДТЕК Західенерго» – на 22–31 серпня по 63 МВт кожну годину (1512 МВт·год на добу).
  • Перетини зі Словаччини, Румунії та Молдови на добових аукціонах на останню декаду серпня традиційно залишилися невикупленими.
  • Ціна перетину на всіх аукціонах, крім експорту в Румунію і Словаччину, дорівнює 0 грн/МВт·год.

Контекст

З початку російського вторгнення в лютому 2022-го від енергомережі відключилося 6,5 млн українських споживачів, тому країна докладала максимум зусиль для розширення співпраці з європейським енергетичним сектором. До початку наступного року Україна хоче досягти десятикратного зростання комерційних експортних потужностей: це можливо завдяки синхронізації електромережі України з європейською мережею ENTSO-E, яку виконали в перші дні війни з випередженням графіка на кілька місяців.

Завдяки імпорту дешевої української електроенергії споживачі з Центральної та Східної Європи, можливо, вже до кінця року почнуть платити за електроенергію менше. Через війну з Росією спотові ціни на електрику в Україні зараз у рази нижчі, ніж на сусідніх ринках. Наприклад, спотова ціна в Україні 30 липня становила €71 за МВт·год, а в Румунії – €494 за МВт·год.

Експорт дешевої української електроенергії позначиться на ринку ЄС не відразу: пропускна спроможність міжсистемних зʼєднань наразі мала. Проте вже цієї зими, коли вона збільшиться до 1,5 ГВт (з Угорщиною, Румунією та Словаччиною), а також до 1 ГВт із Польщею за окремою лінією, ефект стане відчутним.

Для України збільшення пропускної спроможності міжмережевих зʼєднань з ENTSO-E – рятівний круг, який допоможе вітчизняним виробникам електроенергії утриматись на плаву. Якщо в серпні різниця між українськими та європейськими цінами залишиться на нинішньому рівні, то від експорту до Румунії Україна отримає прибуток у розмірі €40 млн. Експорт до Словаччини не менш вигідний. З 2023-го потужність міжмережевого зʼєднання із сусідніми Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною збільшиться до 2,5 ГВт, і за рік українські компанії зароблять до €9,5 млрд. Це приблизні цифри, які не враховують усіх витрат. Але вони наголошують на важливості інтеграції України в європейський ринок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні