Категорія
Новини
Дата

Експорт турецьких товарів військового призначення до Росії та її країн-сусідів зріс утричі, до $158 млн – FT

Експорт турецьких товарів, які необхідні військовій машині Росії, різко зріс цього року, пише Financial Times. Ситуація посилює стурбованість США та їх союзників тим, що країна виступає як канал для постачання секретної продукції від своїх власних виробників.

Ключові факти

  • За перші девʼять місяців року Туреччина повідомила про експорт 45 товарів, які США вважають «високопріоритетними» для Росії та пʼяти пострадянських країн, на суму $158 млн. Це втричі перевищує рівень, зафіксований за той же період 2022 року, коли почалася війна в Україні.
  • Відповідно до аналізу FT митної бази даних Trade Data Monitor, середня цифра за 2015–2021 роки становила $28 млн.
  • 45 категорій товарів, у тому числі такі товари, як мікрочіпи, обладнання звʼязку та такі деталі, як оптичні приціли, підлягають експортному контролю США, ЄС, Японії та Великої Британії, спрямованому на запобігання їх ввезенню до Росії. Але їх можна обійти, якщо компанії використовують посередницькі структури приховування свого кінцевого пункту призначення.
  • Імпорт високопріоритетних товарів Туреччиною з країн «Великої сімки» цього року зріс на понад 60% порівняно з аналогічними періодами з 2015 по 2021 рік і становив майже $500 млн.
  • Офіційні дані з Туреччини показали зростання декларацій про експорт пріоритетних товарів до Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, проте статистичні відомства цих країн не зафіксували відповідного зростання імпорту.
  • На думку аналітиків, ці розбіжності дозволяють припустити, що товари, які, за заявою Туреччини, призначалися для посередників, натомість транспортувалися безпосередньо до Росії,
  • Казахстан зафіксував імпорт високопріоритетних товарів з Туреччини на суму $6,1 млн. за рік до вересня, але дані Туреччини показують, що експорт цих товарів до Казахстану склав $66 млн за той же період.
  • За оцінками США та ЄС, Росія використовує ці товари у своїх крилатих ракетах, безпілотниках та вертольотах.

Контекст

Після того, як ЄС та його союзники по «Великій сімці» заборонили експорт цих товарів до Росії, Москві вдалося обійти обмеження, імпортуючи товари через треті країни Центральної Азії, а також Туреччину, ОАЕ та інші. Згідно із статистикою, представленою державам – членам ЄС, що в період з січня по липень понад 20 000 фірм експортували до Росії пріоритетних товарів на суму близько €7 млрд, додали джерела інформагентства. Переважна більшість цих компаній була розташована в Китаї та Гонконгу, за ними йшли Туреччина, ОАЕ (на їхню частку припадає 6% та 4% продажів відповідно), Таїланд, Малайзія, Тайвань, Сінгапур та Вʼєтнам. 

Нещодавно Обʼєднані Арабські Емірати вирішили обмежити реекспорт із Євросоюзу до Росії критичних товарів, які використовуються у війні в Україні. За даними джерел, такі самі заходи розглядає і Туреччина.

Вашингтон та його європейські союзники закликали Туреччину вжити заходів щодо обмеження торгівлі. Міністерство фінансів США також відзначило цю проблему цього місяця у своєму останньому раунді санкцій проти Росії.

Туреччина зберегла міцні дипломатичні та торговельні звʼязки з Росією, але пообіцяла не допомагати Москві обходити західний експортний контроль.

Торгова напруженість виникла у чутливий момент для відносин Туреччини із Заходом. Анкара прагне придбати американські винищувачі F-16 на мільярди доларів, тоді як США та Європа наполягають на тому, щоб Туреччина схвалила вступ Швеції до НАТО.

На знак того, що стримування цієї торгівлі стало для Вашингтона пріоритетом, Брайан Нельсон, заступник міністра фінансів США цього тижня відвідає Стамбул та Анкару, де він збирається обговорити «торговельну та фінансову діяльність, яка приносить користь зусиллям Росії у її війні проти України».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні