«Технології» паралельного імпорту. Як та які «заборонені» товари ЄС продовжує продавати Росії. Дослідження «Вокс Україна» /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

«Технології» паралельного імпорту. Як та які «заборонені» товари ЄС продовжує продавати Росії. Дослідження «Вокс Україна»

Getty Images

Нещодавно Forbes представив результати дослідження, які показали суттєве зростання у 2022 році вартісних обсягів експорту з ЄС та США до країн-сусідок Росії, які економічно тісно з нею пов’язані. Це переважно країни Центральної Азії, які раніше входили до складу СРСР. Аналітикиня «Вокс Україна» та докторка філософії з економіки Вікторія Агапова вирішила подивитися на товарну структуру експорту ЄС до цих країн і з’ясувати, внаслідок чого виріс товаропотік. Виявилося, що в економічних санкціях є прогалини, які уможливлюють постачання високотехнологічної продукції до Росії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Країни-сусідки Росії важко назвати вагомими торговельними партнерами ЄС, оскільки в структурі експорту Євросоюзу їхня частка становить близько 1%. Однак вона виросла з 0,9% у 2021 році до 1,2% у 2022-му. Така активізація співпраці на тлі обмеження взаємодії ЄС із Росією викликає логічні запитання щодо природи зростання обсягів торгівлі. 

Примітка. У статті аналізуються дані офіційної статистики. Частина товарних потоків може йти повз митні органи, тому цих даних немає в офіційних джерелах інформації.

Експорт попри все

Країни ЄС минулого року збільшили сукупний експорт товарів до решти світу на 18% (до 2,57 трлн євро) у порівнянні з 2021 роком. При цьому експорт до Росії впав на 38%, а ось товаропотік із ЄС до інших країн-сусідок Росії (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан) виріс на 47%, за даними Eurostat (рис. 1). 

Зважаючи на те, що наразі немає єдиного економіко-політичного угрупування, яке б включало всіх зазначених вище країн-сусідок Росії, далі використовуватиметься для позначення цих країн умовна назва «СНД-9». Вона є умовною, оскільки фактично наразі членами СНД є Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан та Узбекистан, асоційованим членом – Туркменістан, а колишнім членом – Грузія.

Рисунок 1. Обсяг товарного експорту з ЄС до СНД-9, євро. Джерело: Eurostat.

Локомотивами зростання були Казахстан (+89%), Узбекистан (+64%), Грузія (+58%) та Вірменія (+149%). При цьому помітними були також зміни у торгівлі ЄС із Киргизстаном, оскільки експорт до цієї країни виріс у понад чотири рази. Разом з тим, дві країни з «СНД-9» – Білорусь та Туркменістан – зменшили імпорт товарів із ЄС.

Найбільше виріс експорт до цих країн із Німеччини та Литви – на 3 млрд євро або на 66% та на 1,6 млрд євро (на 95%) відповідно, за даними Eurostat. Інші країни, такі як Польща, Нідерланди, Франція та Чехія, збільшили експорт до «СНД-9» більше ніж на 600-800 млн євро кожна (рис. 2).

Рисунок 2. Абсолютний приріст експорту з ЄС-27 до країн-сусідів Росії, євро. Джерело: Eurostat.

Структура товаропотоку

Протягом останніх трьох років ключовими статтями експорту з ЄС до решти світу була високотехнологічна продукція, у тому числі товарні групи 84 «Реактори, ядерні котли, машини, обладнання i механічні пристрої; їх частини», 30 «Фармацевтична продукція», 87 «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання», 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку; телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення i звуку, їх частини та приладдя». 

Країни-сусіди Росії також переважно імпортували з Євросоюзу саме цю продукцію. Які ж товари забезпечили суттєве зростання товаропотоку у 2022 році? 

Дані Eurostat показали, що основний приріст 2022 року забезпечили 10 товарних груп (рис. 3). У першу чергу це експорт легкових автомобілів до Білорусі й Казахстану; комп’ютерного обладнання (ноутбуки, запам’ятовувальні пристрої), двигунів, турбін і комбайнів до Казахстану; літаків до Узбекистану; комп’ютерної техніки, легкових авто, електричного обладнання, моніторів, телефонів до Вірменії. 

Рисунок 3. 10 товарних груп, які забезпечили приріст експорту з ЄС до країн-сусідів Росії у 2022 році та обсяг експорту у 2021 році, євро. Джерело: Eurostat

Примітка. Приріст представлено як різницю між обсягами експорту відповідної продукції у 2022 році у порівнянні з 2021 роком.

Реекспорт у РФ

Окрім внутрішнього споживання вказаної продукції країнами-імпортерами значне зростання імпорту технологічної продукції може бути пов’язано з паралельним імпортом до Росії товарів, які західні виробники припинили постачати на ринок Росії. Зокрема транспортних засобів, комп’ютерної техніки та ін. Для підтвердження цієї гіпотези було розглянуто зміни обсягів експорту з сусідніх країн до Росії.

Довідково

Росія перестала публікувати детальні статистичні дані зовнішньої торгівлі у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Частково звітувати про обсяги зовнішньої торгівлі Федеральна митна служба Росії почала у березні 2023 року. Однак не вдалося отримати дані через блокування доступу на вебсайт органу. Відповідно, використовувалися дзеркальні дані про товаропотоки країн, які зберегли публічний доступ до статистики.

Далі в розрахунках не було враховано країни, які не надали інформацію про результати 2022 року, наприклад, Білорусь, В’єтнам, деякі країни Латинської Америки (Ямайка, Гондурас та ін.), Африки та Близького Сходу (Саудівська Аравія, ОАЕ, Іран, Оман та ін.). Тож результати за 2021 рік їх також не враховують.

За дзеркальними даними International Trade Centre (тобто за даними країн-експортерів, які звітували про обсяги торгівлі), 2022 року Росія імпортувала в цілому товарів на $194 млрд, що на 21% менше у річному порівнянні, ніж у 2021 році. 

Падіння пов’язано зі скороченням притоку товарів з країн ЄС (першочергово, з Німеччини), Великобританії, Північної Америки, Південної Кореї, Японії та інших. Тобто з країн, які не толерують військове вторгнення в Україну та наклали на агресора санкції.

Рисунок 4. 10 найбільших експортерів до Росії у 2021 та 2022 роках, $. Джерело: Intracen.

Однак дані демонструють і суттєве зростання товаропотоку до Росії з пострадянських країн та країн «глобального Півдня» (рис. 5). 

Китай, як найбільший торговельний партнер Росії, продовжував нарощувати експорт товарів, хоча і меншими темпами, ніж у 2021 році. Скористалася можливістю пожвавити торговельні відносини й Туреччина, яка також може бути транзитним хабом для паралельного імпорту заборонених товарів до Росії разом із Казахстаном, Вірменією, Узбекистаном та Киргизстаном. 

Рисунок 5. Обсяги експорту до Росії 10 країн, які наростили товаропотік, $. Джерело: Intracen

Примітка. Ранжування країн здійснено відповідно до зростання їхнього експорту до Росії у 2022 році. Відповідно цей перелік країн не збігається з переліком найбільших експортерів до Росії (рис. 4). Наприклад, минулого року Німеччина посіла друге місце серед торговельних партнерів Росії після Китаю, однак обсяг імпорту з цієї країни впав удвічі, тому вона не потрапила до діаграми 5.

За рахунок яких товарів Росія збільшила імпорт у своїх сусідів 

Казахстан, Вірменія, Узбекистан, Киргизстан збільшили експорт товарів до Росії, зокрема внаслідок ввезення високотехнологічної продукції тих самих товарних груп, імпорт яких вони збільшили з ЄС (рис. 6). Винятком стало велике зростання імпорту літаків до Узбекистану, оскільки за наявними даними не видно їхній реекспорт до Росії (й це зрозуміло, оскільки «непомітно» перепродати літак неможливо). 

Рисунок 6. Експорт країн «СНД-9» до Росії, $. Джерело: Intracen.

Не можна стверджувати, що лише ці статті експорту стали основними драйверами його зростання, оскільки в основі товаропотоку з сусідніх країн до Росії лишалися й інші традиційні для цих економік товари, наприклад, бавовна й продукція легкої промисловості з Узбекистану та Киргизстану чи руда та хімічна продукція з Казахстану. 

Разом з тим, аномальна активізація руху технологічних товарів по маршруту ЄС – сусіди Росії – Росія дуже яскраво демонструє швидке налагоджування товаропотоків альтернативними маршрутами в обхід санкцій. 

Що відбувається у 2023 році

За перше півріччя 2023 року, обсяг експорту з ЄС до «СНД-9» на 71% перевищив показник за перше півріччя 2022 року, сягнувши 18,3 млрд євро. Проте важливішим є порівняння з другою половиною минулого року, коли заходи економічного впливу на Росію у відповідь на військове вторгнення в Україну почали набирати обертів. 

Так, експорт товарів з Євросоюзу до «СНД-9» у I півріччі 2023 року лише на 5% відстає від обсягу за друге півріччя минулого року. 

Основу товаропотоку складають ті самі товари, і за деякими позиціями (наприклад, транспортні засоби) прослідковується подальше зростання експорту (рис. 7). Однак є і статті експорту, які суттєво впали: постачання літаків та мінерального палива.

Рисунок 7. ТОП-10 статей експорту з ЄС до СНД-9, євро. Джерело: Eurostat.

Схоже на те, що країни ЄС постачають Росії підсанкційні товари через сусідні країни – переважно країни Центральної Азії, які раніше входили до СРСР. Навряд чи це є великою таємницею для відповідних урядів, адже ці дані є у відкритому доступі. 

Проте втілювати санкції набагато складніше, ніж їх запроваджувати – адже потрібно відстежувати, наскільки виконуються відповідні урядові акти. Та застосовувати заходи впливу до відповідних компаній, які постачають до Росії заборонені товари. Але якщо цього не робити, війна триватиме нескінченно довго.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні