Категорія
Новини
Дата

ОАЕ погодилися обмежити реекспорт товарів із ЄС до РФ, аналогічні заходи розглядає Туреччина – Bloomberg

Обʼєднані Арабські Емірати вирішили обмежити реекспорт із Євросоюзу до Росії критичних товарів, які використовуються у війні в Україні, пише Bloomberg із посиланням на джерела. За їхніми даними, такі самі заходи розглядає і Туреччина.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, Європейська комісія поінформувала послів ЄС про розвиток ситуації цього тижня. Вони додали, що Туреччина розглядає аналогічний захід.
  • Ці кроки охоплюватимуть прямий реекспорт і означатимуть перемогу союзників України, які намагаються перекрити потік військових товарів до Росії. Раніше Bloomberg повідомляв, що ОАЕ розглядають можливість запровадження контролю.
  • В останні місяці ЄС активізував зусилля щодо забезпечення дотримання своїх торгових санкцій, приділяючи особливу увагу припиненню можливості Кремля отримати високопріоритетний список товарів, що охоплює десятки технологій та компонентів, які використовуються у зброї.
  • Офіційний представник ОАЕ заявив, що вони обмежують експорт та реекспорт виявлених товарів подвійного призначення до зон конфліктів та мають чинну правову систему експортного контролю, за допомогою якої постійно контролюють експорт товарів подвійного призначення. 

Контекст

Після того, як ЄС та його союзники по «Великій сімці» заборонили експорт цих товарів до Росії, Москві вдалося обійти обмеження, імпортуючи товари через треті країни Центральної Азії, а також Туреччину, ОАЕ та інші.

Союзники України намагаються переконати ці країни обмежити торгові потоки. Останні дані показують, що прямий експорт до Росії з багатьох із цих країн наразі почав падати, але залишається вищим за довоєнний рівень, повідомили джерела. Китай та Гонконг стали юрисдикцією, що викликає основне занепокоєння, на їхню частку припадає понад 80% російських закупівель високопріоритетних товарів.

Очікується, що новий пакет санкцій, який ЄС збирається запропонувати найближчими днями, включатиме додаткові заходи та списки. Прогнозується, що блок також розширить торгові обмеження на більше товарів, включаючи зварювальні апарати.

Цього тижня державам – членам ЄС повідомили, що в період з січня по липень понад 20 000 фірм експортували до Росії пріоритетних товарів на суму близько €7 млрд, додали джерела інформагентства. Переважна більшість цих компаній була розташована в Китаї та Гонконгу, за ними йшли Туреччина, ОАЕ (на їхню частку припадає 6% та 4% продажів відповідно), Таїланд, Малайзія, Тайвань, Сінгапур та Вʼєтнам. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні