Категорія
Новини
Дата

Експрезидента «Мотор Січ» Богуслаєва підозрюють у фінансуванні терористів «ДНР». СБУ опублікувала аудіозаписи

Колишньому президенту АТ «Мотор Січ» В’ячеславу Богуслаєву повідомили про нову підозру – у сприянні діяльності терористичної організації «ДНР». Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Контррозвідка та слідчі СБУ заявили, що отримали факти «злочинної діяльності президента АТ «Мотор Січ», який вже підозрюється в роботі на агресора. 
  • Слідство встановило, що після початку повномасштабного вторгнення високопосадовець нібито здійснював фінансування терористичної організації «ДНР». Зокрема, через сплату «податків» і «зборів» у бюджет цього квазіутворення.
  • За даними СБУ, Богуслаєв співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року знаходиться під контролем так званої ДНР. Його метою було постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ.
  • Слідство заявило, що через оборудку «бюджет» терористичної організації «ДНР» отримав понад 290 млн рублів у вигляді «податків» від реалізації авіапродукції для потреб загарбників.
  • Одержані гроші керівники окупаційної адміністрації Донецька спрямовували на потреби військових угруповань РФ.
  • Богуслаєву вже повідомлено про нову підозру за ст. 258-3 Кримінального кодексу України (сприяння діяльності терористичної організації).

Контекст

СБУ затримала Вʼячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього підприємства за обвинуваченням у колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору.

У СБУ вважають, що «Мотор Січ» незаконно постачало товари військового призначення для російської штурмової авіації. Посадовці підприємства діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для російської армії.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан», КА-52 «Алігатор», Мі-28Н «Нічний мисливець».

Для обходу обмежень на торгівлю з РФ організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб зарубіжної сторони.

Проте після одержання військової продукції «посередники» переправляли її до Росії. Також ворог використовував своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

Згодом СБУ опублікувала аудіозаписи телефонних розмов Богуслаєва, які підтверджують його співробітництво з ворогом.

Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід для Богуслаєва у вигляді тримання під вартою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні