Категорія
Новини
Дата

СБУ затримала ексвласника «Мотор Січ» Богуслаєва. Його підозрюють у держзраді (Оновлено)

Вʼячеслава Богуслаєва, президента та ексвласника одного з найбільших у світі виробників авіадвигунів «Мотор Січ», затримано за обвинуваченням у державній зраді Службою безпеки України. Про це Forbes повідомили джерела в правоохоронних органах. Також у анонімних телеграм-каналах зʼявилися фото затримання. Пізніше цю інформацію підтвердила пресслужба СБУ.

В’ячеслав Богуслаєв /DR

В’ячеслав Богуслаєв Фото DR

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Богуслаєва під конвоєм везуть у Київ. Ексвласника «Мотор Січ» підозрюють у державній зраді, колабораціонізмі й пособництві Росії.
  • Оновлено. В СБУ повідомили, що крім Богуслаєва, також затриманий начальник департаменту зовнішньо-економічної діяльності «Мотор Січ». Їм оголосили про підозру за двома статтями: 111-1 (колабораційна діяльність) і 111-2 (пособництво державі-агресору).
  • Затримання відбулося в межах кримінального провадження щодо незаконного постачання з боку «Мотор Січі» товарів військового призначення для російської штурмової авіації, йдеться у повідомленні СБУ.
  • За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу, розташованого в Запоріжжі. Посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєння для російської армії.
  • «Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора», – повідомили в СБУ.
  • Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу: Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан», КА-52 «Алігатор», Мі-28Н «Нічний мисливець».
  • Слідство встановило, що відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Це підтверджено численними фактами знищення цих ворожих бойових вертольотів нашими захисниками, зазначили в СБУ.
  • Для обходу встановлених обмежень на торгівлю з РФ організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб зарубіжної сторони.
  • Проте після одержання військової продукції «посередники» переправляли її до РФ. Також ворог використовував своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.
  • У ході розслідування співробітники СБУ встановили всіх організаторів оборудок, задокументували їх злочинні дії та проводять комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.
Затримання Богуслаєва

Затримання Богуслаєва

Затримання Богуслаєва

Затримання Богуслаєва

Затримання Богуслаєва
СБУ затримала ексвласника «Мотор Січ» Богуслаєва. Його підозрюють у держзраді (Оновлено) /Фото 1
СБУ затримала ексвласника «Мотор Січ» Богуслаєва. Його підозрюють у держзраді (Оновлено) /Фото 2
СБУ затримала ексвласника «Мотор Січ» Богуслаєва. Його підозрюють у держзраді (Оновлено) /Фото 3
СБУ затримала ексвласника «Мотор Січ» Богуслаєва. Його підозрюють у держзраді (Оновлено) /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У 2017-му власник китайської компанії Beijing Skyrizon та український виробник авіадвигунів «Мотор Січ» попросили Антимонопольний комітет України (АМКУ) схвалити їх злиття. Згідно з поданими документами, громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володів 41% акцій «Мотор Січ».

Купівля акцій відбулася без схвалення АМКУ, і у вересні того ж року СБУ розпочала кримінальну справу за статтями про диверсію та підготовку до злочину, а Шевченківський райсуд Києва заарештував акції компанії.

Восени 2020 року китайська Skyrizon та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали ще одну заявку до АМКУ на придбання «Мотор Січ». Але наступного дня президент Володимир Зеленський закликав невідкладно вжити заходів щодо захисту економічних інтересів держави у звʼязку з придбанням підприємства.

Наприкінці 2020-го китайські інвестори направили позов до міжнародного арбітражу, щоб стягнути з України $3,5 млрд. Вони вважають, що Київ порушив угоду про захист інвестицій між Україною та Китаєм від 1992 року.

У лютому 2021-го позовні вимоги зросли на $100 млн, до $3,6 млрд, через приєднання до позову нових позивачів. А в листопаді китайські інвестори надали нові докази до міжнародного арбітражного суду в Гаазі, вимоги зросли ще на $900 млн – до $4,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні