Категорія
Новини
Дата

Суд взяв президента «Мотор Січ» Богуслаєва під варту. Його підозрюють у колабораціонізмі та пособництві Росії

Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід для президента АТ «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва у вигляді тримання під вартою. Протягом наступних 60 днів, доки слідчі здійснюватимуть досудове розслідування, він перебуватиме в ізоляторі, повідомляє СБУ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Крім президента «Мотор Січ», аналогічний запобіжний захід обраний для керівника одного із департаментів цього підприємства, якого також затримала СБУ.
  • Обом фігурантам повідомлено про підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України: ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).
  • «Навіть після повномасштабного вторгнення агресора посадовець, який раніше неодноразово обирався народним депутатом від «Партії регіонів», продовжував постачати двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів», – кажуть у СБУ.
  • Досудове розслідування триває, СБУ встановлює інших учасників протиправної діяльності для притягнення до відповідальності.

 

Контекст

СБУ затримала Вʼячеслава Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства за обвинуваченням у колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору.

У СБУ вважають, що «Мотор Січ» незаконно постачало товари військового призначення для російської штурмової авіації. Посадовці підприємства діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для російської армії.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан», КА-52 «Алігатор», Мі-28Н «Нічний мисливець».

Для обходу обмежень на торгівлю з РФ організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб зарубіжної сторони.

Проте після одержання військової продукції «посередники» переправляли її до Росії. Також ворог використовував своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

Згодом СБУ опублікувала аудіозаписи телефонних розмов Богуслаєва, які підтверджують його співробітництво з ворогом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні