Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» через війну вже втратив 36 млрд грн. Задіяні лише половина енергоблоків АЕС

Оператор українських атомних станцій НАЕК «Енергоатом» через російську окупацію втратив 36 млрд грн. Про це в інтервʼю «Forbes Україна» сказав в. о. президента компанії Петро Котін.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Загальна сума збитків за два місяці війни – 36 млрд грн. Вона включає скорочення виробництва і пошкодження обладнання та інфраструктури АЕС. Крім того, з початку війни «Енергоатом» працює лише на половину своєї потужності.
  • Два місяці тому атомну електроенергію в Україні виробляли всі 15 енергоблоків на чотирьох АЕС – таке було вперше. Під час війни споживання електроенергії у країні впало вдвічі, тому задіяно лише половину енергоблоків.
  • Зокрема, на Запорізькій АЕС працює мінімальна кількість енергоблоків, інші реактори тримаємо у «холодному» стані, адже це безпечніше, зазначив Котін.
  • Скорочення споживання для «Енергоатома» – це втрачена вигода, адже компанія могла б виробляти більше електрики і отримувати за неї гроші, наголосив керівник компанії. 

Контекст 

З 4 березня Запорізька АЕС працює під контролем окупантів. Російські військові призначили начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має узгоджувати всі дії. Окупанти використовують ЗАЕС як військову базу. 

«Енергоатом» у квітні оцінював збитки ЗАЕС від окупації у 18,3 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні