Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» через війну вже втратив 36 млрд грн. Задіяні лише половина енергоблоків АЕС

1 хв читання

Оператор українських атомних станцій НАЕК «Енергоатом» через російську окупацію втратив 36 млрд грн. Про це в інтервʼю «Forbes Україна» сказав в. о. президента компанії Петро Котін.

Ключові факти 

  • Загальна сума збитків за два місяці війни – 36 млрд грн. Вона включає скорочення виробництва і пошкодження обладнання та інфраструктури АЕС. Крім того, з початку війни «Енергоатом» працює лише на половину своєї потужності.
  • Два місяці тому атомну електроенергію в Україні виробляли всі 15 енергоблоків на чотирьох АЕС – таке було вперше. Під час війни споживання електроенергії у країні впало вдвічі, тому задіяно лише половину енергоблоків.
  • Зокрема, на Запорізькій АЕС працює мінімальна кількість енергоблоків, інші реактори тримаємо у «холодному» стані, адже це безпечніше, зазначив Котін.
  • Скорочення споживання для «Енергоатома» – це втрачена вигода, адже компанія могла б виробляти більше електрики і отримувати за неї гроші, наголосив керівник компанії. 

Контекст 

З 4 березня Запорізька АЕС працює під контролем окупантів. Російські військові призначили начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має узгоджувати всі дії. Окупанти використовують ЗАЕС як військову базу. 

«Енергоатом» у квітні оцінював збитки ЗАЕС від окупації у 18,3 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні