Категорія
Гроші
Дата

«Будуть і інші кейси». НАБУ підозрює топменеджера «Енергоатома» в розкраданні 100 млн грн на будівництві ядерного сховища в Чорнобилі. Деталі гучної справи

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) /З власного архіву

Проєкт вартістю понад 40 млрд грн держкомпанія «Енергоатом» будує з 2017-го. Фото З власного архіву

Бюро оголосило підозри п'ятьом особам у справі про будівництво сховища ядерного палива в Чорнобильській зоні відчуження. Проєкт вартістю близько 40 млрд грн держкомпанія «Енергоатом» почала 2017-го. Ймовірно, це не остання активність НАБУ навколо держкомпанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

В травні 2023-го відпрацьоване паливо з українських атомних електростанцій вперше вивезли в Чорнобильську зону відчуження на зберігання в Централізованому сховищі відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), каже Віктор Куртєв, який раніше працював заступником директора «Укренерго», а зараз відслідковує закупівлі «Енергоатома» і регулярно критикує керівництво держкомпанії. Саме Куртєв подав заяву в НАБУ про можливі розкрадання під час будівництва сховища. 

25 жовтня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру генеральному директору ВП «Атомпроєктінжиніринг» Миколі Божку. Ця структура є відокремленим підрозділом «Енергоатома», який, окрім іншого, відповідає за нове будівництво. Крім Божка підозри отримали керівник відділу «Атомпроєктінжиніринг», а також керівник та двоє співробітників приватної компанії «БК КБР». Їм загрожує від семи до 12 років за статтею про привласнення майна і зловживання службовим становищем.  

«БК КБР» – будівельна компанія, заснована в 2016 році. Власник компанії – Дмитро Нестерук, свідчать дані YouControl. У 2022-му дохід компанії впав у пʼять разів, до 302 млн грн. ЦСВЯП – перший проєкт компанії в атомній сфері. 

Детективи підозрюють, що «Енергоатом» закупив обладнання системи радіаційного контролю у «БК КБР» за завищеною ціною. Переплата склала 100 млн грн. Усього держкомпанія, як встановило слідство, сплатила підряднику майже 1,5 млрд грн.

«Це лише перша підозра стосовно одного епізоду, – каже Куртєв. – Будуть ще. І стосовно ЦСВЯП, і щодо інших кейсів». 

Золотий довгобуд 

Будівництво ЦСВЯП у Чорнобильській зоні розпочалось у 2017 році. Вартість проєкту, який тоді ж був затверджений урядом, – понад 37 млрд грн. Перша черга мала бути завершена у 2019-му. 

Сховище – це 458 спеціальних контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Південно-Української та Хмельницької атомних станцій. Строк зберігання – 100 років. ЦСВЯП дає змогу Україні повністю відмовитися від вивозу відпрацьованого палива на переробку до Росії. 

Технологію та спеціальне обладнання поставила американська інжинірингова компанія Holtec International. У 2017 році підрядником будівництва «Атомпроєктінжиніринг» обрав «Укрбудмонтаж» зі збанкрутілої будівельної корпорації «Укрбуд» Максима Микитася, який також перебуває під слідством НАБУ, але щодо інших справ. Джерело фінансування проєкту – $250 млн від Bank of America та власні кошти «Енергоатома».

У 2020-му, після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, змінилось керівництво держкомпанії. «Енергоатом» очолив Петро Котін, а «Атомпроєктінжиніринг» – Микола Божко. В той самий час змінився і підрядник. 

Держкомпанія поза конкурсом обрала маловідому фірму «БК КБР», яка за 422 млн грн мала завершити будівництво ЦСВЯП, писало на початку 2022-го «Радіо Свобода». Запит на авансовий платіж у 210 млн грн затвердив нинішній міністр енергетики Герман Галущенко, який тоді працював віцепрезидентом «Енергоатома».

Протягом 2021-го вартість угоди з «БК КБР» зросла до 1,5 млрд грн через підписання додаткових угод, йдеться в матеріалах НАБУ, які відомство опублікувало разом з повідомленням про підозру. 

Необхідність пошуку нового підрядника і, відповідно, нових закупівель виникла тому, що старий підрядник не зміг виконати роботи, хоча гроші на них отримав, випливає з записів нібито наради Божка з підлеглими та підрядниками в грудні 2020-го, які опублікувала «Радіо Свобода». «Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп***жені і так далі, – каже на записі голос, схожий на голос керівника «Атомпроєктінжинірингу», стверджує «Радіо Свобода». «Треба знаходити інші джерела фінансування і причому їх треба якось узаконити», – додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні