У серпні 2023 року в окрузі Чанцзян Лі китайської провінції Хайнань встановлено модуль китайського Linglong One, першого у світі комерційного малого модульного реактора (SMR) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» та американська Holtec підписали угоду про виробництво компонентів малих модульних реакторів

1 хв читання

У серпні 2023 року в окрузі Чанцзян Лі китайської провінції Хайнань встановлено модуль китайського Linglong One, першого у світі комерційного малого модульного реактора (SMR) Фото Getty Images

В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів. НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Holtec International підписали угоду, повідомила пресслужба Міненерго.

Ключові факти

  • Угода передбачає створення в Україні потужностей для виробництва та виготовлення ядерних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів, систем зберігання і транспортування відпрацьованого ядерного палива. 
  • Угода також охоплює інші потреби застосування атомної енергії в Україні та інших країнах регіону, йдеться у повідомленні.

Малий модульний ядерний реактор VS реактор АЕС

Потужність малого реактора – від 50 до 500 МВт проти 1000 МВт реактора АЕС. Модульні реактори, на відміну від класичних, можна виготовляти на заводі та збирати вже на станції. У малому реакторі відбувається процес ядерного поділу, як і в реакторі АЕС. В АЕС охолодження відбувається за допомогою води, у проєктах модульних реакторів охолодження може бути за рахунок води, розплаву солей, рідкого натрію тощо.

Контекст

За співпраці Holtec International та «Енергоатому» в Україні побудоване та введене в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що дає можливість заощаджувати близько $200 млн щороку. Також це дало змогу цілком відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива до РФ. 

Крім цього, у листопаді 2023 року під час візиту міністра енергетики Германа Галущенка до Вашингтону НАЕК «Енергоатом» та компанія Holtec International домовилися про будівництво в Україні заводу з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива ЦСВЯП, які наразі виготовляються у США.

Також «Енергоатом» і Holtec International підписали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів Holtec в Україні. Міненерго має амбітні цілі розмістити в Україні 20 малих реакторів SMR-160 Holtec протягом найближчих п’яти років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні