У серпні 2023 року в окрузі Чанцзян Лі китайської провінції Хайнань встановлено модуль китайського Linglong One, першого у світі комерційного малого модульного реактора (SMR) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» та американська Holtec підписали угоду про виробництво компонентів малих модульних реакторів

У серпні 2023 року в окрузі Чанцзян Лі китайської провінції Хайнань встановлено модуль китайського Linglong One, першого у світі комерційного малого модульного реактора (SMR) Фото Getty Images

В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів. НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Holtec International підписали угоду, повідомила пресслужба Міненерго.

Ключові факти

  • Угода передбачає створення в Україні потужностей для виробництва та виготовлення ядерних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів, систем зберігання і транспортування відпрацьованого ядерного палива. 
  • Угода також охоплює інші потреби застосування атомної енергії в Україні та інших країнах регіону, йдеться у повідомленні.

Малий модульний ядерний реактор VS реактор АЕС

Потужність малого реактора – від 50 до 500 МВт проти 1000 МВт реактора АЕС. Модульні реактори, на відміну від класичних, можна виготовляти на заводі та збирати вже на станції. У малому реакторі відбувається процес ядерного поділу, як і в реакторі АЕС. В АЕС охолодження відбувається за допомогою води, у проєктах модульних реакторів охолодження може бути за рахунок води, розплаву солей, рідкого натрію тощо.

Контекст

За співпраці Holtec International та «Енергоатому» в Україні побудоване та введене в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що дає можливість заощаджувати близько $200 млн щороку. Також це дало змогу цілком відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива до РФ. 

Крім цього, у листопаді 2023 року під час візиту міністра енергетики Германа Галущенка до Вашингтону НАЕК «Енергоатом» та компанія Holtec International домовилися про будівництво в Україні заводу з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива ЦСВЯП, які наразі виготовляються у США.

Також «Енергоатом» і Holtec International підписали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів Holtec в Україні. Міненерго має амбітні цілі розмістити в Україні 20 малих реакторів SMR-160 Holtec протягом найближчих п’яти років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні