Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» уклав кредитну угоду майже на 10 млрд грн для постачання ядерного палива на АЕС України

1 хв читання

НАЕК «Енергоатом» та консорціум міжнародних банків, що складається з Deutsche Bank AG та Barclays Bank PLC, уклали кредитну угоду на суму £181 млн (9,7 млрд грн), повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Україна повністю відмовилася від будь-яких контактів з Росією у ядерній галузі, зокрема щодо постачання збагаченого урану. Тож співпраця з Великою Британією в ядерній галузі має стратегічне значення для України, повідомляв міністр енергетики Герман Галущенко.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Метою кредиту є забезпечення виконання договору між НАЕК «Енергоатом» та Urenco з питань закупівлі ядерного палива. 
  • Кошти спрямують на фінансування постачання ядерних матеріалів – збагаченого та природного гексафториду урану – за зазначеним контрактом. 
  • Домовленості передбачають постачання ядерних матеріалів до 2035 року із можливістю пролонгації контракту до 2043 року.
  • Кредит надається на пʼять років під гарантію уряду Великої Британії (через експортне кредитне агентство UKEF).

Контекст

У серпні минулого року Велика Британія оголосила про надання кредитних гарантій Україні на £192 млн, які мають допомогти покласти край залежності від ядерних послуг та ядерного палива з Росії. Національна атомна компанія «Енергоатом» отримає кредитну гарантію через британське експортно-кредитне агентство UK Export Finance.

У рамках угоди Urenco зі штаб-квартирою у Великій Британії надаватиме «Енергоатому» послуги зі збагачення урану, які життєво важливі для ядерного палива, при цьому атомна енергетика вироблятиме більше половини електроенергії в країні.

У листопаді 2023 року НАЕК «Енергоатом» та Urenco підписали контракт про постачання збагаченого уранового продукту для українських АЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд