Категорія
Новини
Дата

Енергодар залишився без світла через обстріли росіян. Запорізька АЕС продовжує працювати (Оновлено)

Тимчасово окупований Енергодар у Запорізькій області залишився без світла та води через обстріли російських військ, повідомив мер міста Дмитро Орлов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Новина оновлена повідомленням пресслужби «Енергоатома» від 16:00.

Ключові факти 

  • Невідомо, наскільки критична ситуація та чи можна її виправити найближчим часом. «Зʼясовуємо», – написав Орлов. 
  • Запорізька АЕС продовжує працювати, повідомив Forbes о 13:40 прессекретар «Енергоатома» Леонід Олійник. Інших деталей він не надав. 
  • Пізніше пресслужба «Енергоатому» повідомила, що через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із ЗАЕС, двічі відключалась єдина лінія електроперадчі, яка зʼєднує станцію з енергосистемою України. 
  • Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. «Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції», – пише пресслужба держкомпанії. 
  • Власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС, повідомили в компанії.
  • Перше відключення лінії відулось о 12:12. О 12:29 робота лінії була відновлена. Повторне відключення сталось о 14:14, за данними Держінспекції ядерного регулювання.
  • «Зауваження до роботи автоматики та систем безпеки відсутні», — повідомила інспекція.

Контекст 

Запорізька АЕС із 4 березня під контролем російських військових, які розмістили на її території військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня росіяни регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської.

Росія планує повністю відʼєднати від української енергосистеми не тільки саму станцію, а й тимчасово окуповані південні території країни, заявив президент «Енергоатома» Петро Котін.

Потужність Запорізької АЕС – понад 6 ГВт. Це найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю в світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт·год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт·год.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні