Категорія
Новини
Дата

ENTSO-E працює над збільшенням імпорту електроенергії в Україну. «Укренерго» розраховує на рішення до зими

2 хв читання

Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E опрацьовує можливості для збільшення міждержавного перетину для постачання електроенергії в Україну і може ухвалити рішення до зими, повідомив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, пише «Інтерфакс-Україна».

Імпорт електрики важливий для України в умовах дефіциту енергосистеми внаслідок атак РФ. У червні Україна імпортувала 858 400 МВт·год електроенергії, що на 6% більше, ніж закуплено за весь минулий рік.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Кудрицького, ENTSO-E зараз розраховує, яким чином можна обійти вузькі місця в європейській мережі та наскільки на зиму можна збільшити імпорт в Україну, щоб знизити дефіцит.
  • Він зазначив, що «Укренерго» очікує таке рішення до зими, «в найближчі тижні–місяці».
  • Кудрицький звернув увагу, що пропускна спроможність української мережі для імпорту значна і набагато більша за 1700 МВт, дозволених сьогодні, а обмежувальним фактором є «певні вузькі місця на європейському боці».
  • «Безумовно, наша мета – мінімізувати дефіцит. Забезпечуючи можливості для імпорту, ми магістральною мережею підстраховуємо генеруючі потужності, що випали через атаки РФ, і доставляємо ресурс споживачам», – пояснив очільник «Укренерго».
  • Він також зазначив, що роль імпорту буде дуже важливою доти, доки Україна відновить зруйновані потужності і побудує децентралізовану систему, «яка вже починає зʼявлятися».
  • Також Кудрицький повідомив, що «найскладніший період літа – уже позаду» і наразі ситуація в енергетиці покращилася. 
  • Це пов’язано із спадом аномальної спеки та відповідно зменшенням споживання електроенергії. А також з виходом із ремонту енергогенеруючих потужностей, які скорочують дефіцит.

Контекст

Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) є асоціацією для співпраці європейських операторів систем передачі. 40 таких операторів представляють 36 країн, вони відповідають за безпечну та скоординовану роботу європейської електроенергетичної системи. 

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до ENTSO-E. 14 грудня 2023-го «Укренерго» отримала повноправне членство в європейській мережі ENTSO-E. 

У червні Україна імпортувала найбільший місячний обсяг електроенергії за останні 10 років – 858 400 МВт·год. Вартість імпорту – $79 млн, за даними Державної митної служби. Порівняно з травнем (448 200 МВт·год) імпорт зріс майже вдвічі, а з червнем 2023 року (43 700 МВт·год) – зріс майже у 20 разів.

Найбільший обсяг електрики імпортовано з Угорщини – 357 100 МВт·год, або 42%. Ще 297 000 МВт·год надійшло зі Словаччини та Румунії (по 17% з кожної країни) і 138 100 МВт·год (16%) – з Польщі. 

Пропускна спроможність міждержавних перетинів дає змогу Україні експортувати до 550 МВт та імпортувати до 1700 МВт. Україна сподівається, що максимально дозволену потужність імпорту збільшать на 30% – до 2,2 ГВт⋅год. Чи реально збільшити імпорт і що стоїть на заваді – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд