Категорія
Новини
Дата

Україна в червні імпортувала більше електроенергії, ніж за весь 2023 рік

2 хв читання

У червні Україна імпортувала 858 400 МВт·год електроенергії, що на 6% більше, ніж було закуплено за весь 2023 рік (806 400 МВт·год), повідомляє DiXi Group із посиланням на дані Energy Map. Крім того, це найбільший місячний обсяг імпорту за останні 10 років.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти 

  • За результатами червня, найбільший обсяг електрики було імпортовано з Угорщини – 357 100 МВт·год або 42%. Ще 297 000 МВт·год надійшло зі Словаччини та Румунії (по 17% з кожної країни) та 138 100 МВт·год (16%) – з Польщі. 
  • Водночас найменше було закуплено ресурсу з Молдови – 66 200 МВт·год або 8% від місячних обсягів.
  • Порівняно з минулим місяцем (448 200 МВт·год) імпорт зріс майже вдвічі, а з червнем 2023 року (43 700 МВт·год) – зріс майже у 20 разів.
  • Експорт електроенергії у червні був повністю відсутній.
  • Також минулого місяця Україна залучала аварійну допомогу з Румунії, Словаччини та Польщі протягом п’яти днів , а також віддавала надлишки електроенергії 2 та 22 червня через неможливість постачання до внутрішніх споживачів. Також вісім днів червня Україна надавала допомогу Польщі у вигляді термінового прийому надлишків електроенергії, отримавши загалом понад 8000 МВт·год. електроенергії.

Контекст

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. 

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Україна потребує 3500 МВт газотурбінних та газопоршневих установок загальною вартістю до $3,5 млрд, таку оцінку у розмові з Forbes дає директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. У нього є експертиза з питання – він супроводжує кілька проєктів зі встановлення таких станцій в Україні.  

Цієї додаткової потужності, за словами Харченка, вистачить, щоб зняти гострий дефіцит електрики в країні. Але реалізація цього плану займе не менш як три роки. Цьогоріч буде збудовано до 300 МВт таких установок, ще 700 МВт – до зими 2025–2026 років, прогнозує Харченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд