Ердоган ініціюватиме постачання до Європи туркменського газу в обхід Росії – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ердоган ініціюватиме постачання до Європи туркменського газу в обхід Росії – Bloomberg

Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган планує використати переговори з президентами Туркменістану та Азербайджану наступного тижня, щоб відродити ідею доставки туркменського природного газу через його країну до Європи, пише Bloomberg. На реалізацію подібного рішення, ймовірно, знадобляться роки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ідея полягає у тому, щоб транспортувати газ на суднах до Азербайджану, а потім закачувати його в ланцюжок трубопроводів Південного газового коридору, який зʼєднує Азербайджан із Європою через Грузію та Туреччину, заявили офіційні особи на умовах анонімності.
  • Обговорення альтернативних маршрутів туркменського газу в обхід Росії велися і раніше, але без особливих успіхів. Проте вторгнення РФ в Україну та хвильовий ефект на енергетичних ринках відродили багато ідей про маршрути транспортування енергоносіїв, які раніше вважалися малоймовірними.
  • Туреччина працює над тим, щоб стати ключовим маршрутом транзиту енергоносіїв завдяки своєму стратегічному місцезнаходженню, що охоплює Європу та Азію та контролює доступ до Чорного моря. 
  • Ердоган зустрінеться з президентом Туркменістану Сердаром Бердимухамедовим та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим 14 грудня.
  • Згідно зі статистичним оглядом світової енергетики BP Plc, Туркменістан постачає майже третину газу, що видобувається, в Китай, а решта споживається всередині країни і доставляється в Росію. За даними BP, доведені запаси газу Туркменістану – це майже третина від російських і становлять 13,6 трлн куб. м на кінець 2020 року.

Контекст

13 жовтня на переговорах в Астані Путін запропонував Ердогану створити газовий хаб у Туреччині. Російський диктатор вважає, що такий хаб може стати не лише місцем продажу газу до європейських країн, а й майданчиком для утворення ціни на пальне.

19 жовтня в парламенті президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив про домовленість з російським диктатором Путіним щодо створення на території Туреччини міжнародного газового хабу для постачання російського палива до Європи. 

У жовтні річна інфляція в Туреччині піднялася до нового 24-річного максимуму в 85,51%. Водночас центральний банк країни знизив облікову ставку, незважаючи на зростання цін. Інфляція зростає з минулого року, коли ліра різко впала після зменшення центральним банком облікової ставки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні