Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Туреччині досягла 24-річного максимуму в 85,5%

У жовтні річна інфляція в Туреччині піднялася до нового 24-річного максимуму в 85,51%, пише Reuters із посиланням на офіційні дані. Водночас центральний банк країни знизив облікову ставку, незважаючи на зростання цін.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Інфляція зростає з минулого року, коли ліра різко впала після зниження центральним банком облікової ставки.
  • За останні три місяці центральний банк знизив облікову ставку на 350 базисних пунктів, до 10,5%. Він пообіцяв ще одне зменшення цього місяця як останній крок у поточному циклі помʼякшення, що йде врозріз із глобальною тенденцією до посилення грошово-кредитної політики.
  • За даними Турецького статистичного інституту, у місячному обчисленні споживчі ціни зросли на 3,54%. Прогнозується, що річна інфляція споживчих цін становитиме 85,60%. Річна інфляція в жовтні була найбільшою з червня 1998 року, коли Туреччина працювала над тим, щоб покласти край десятиріччю високої інфляції.
  • Падіння ліри на 44% минулого року і на 29% цього року стало основною причиною стрімкого зростання інфляції, окрім збільшення цін на енергоносії.
  • У місячному вирахуванні ціни на одяг зросли на 8,34%, за ним йдуть ціни на продукти харчування, які підвищилися на 5,09%, а також ціни на меблі та побутову техніку, які зросли на 4,38%. Ціни на транспорт, у тому числі ціни на бензин, лідирували у річному зростанні на 117,15%, тоді йдуть ціни на продукти харчування на 99,05% та меблі й побутову техніку на 93,63%.
  • Економічна програма уряду надає пріоритет низьким ставкам для збільшення виробництва та експорту з метою досягнення позитивного сальдо рахунку поточних операцій.

Контекст

Інфляція у Туреччині почала підвищуватися восени 2021 року, коли курс ліри різко впав після зниження центробанком країни ставки до 14%.

У 2022 році зростання цін ще більше підштовхнули економічні наслідки російського вторгнення в Україну і падіння ліри, що продовжується. Валюта ослабла на 44% до долара в 2021 році і впала ще на майже 30% у нинішньому.

У серпні індекс споживчих цін зріс на 80,2% у річному вимірі – це найвищий показник за майже два десятиліття правління президента Реджепа Таїпа Ердогана.

У вересні споживча інфляція в Туреччині прискорилась до 83% у річному вимірі порівняно з 80,2% у серпні.

Тим часом керівна рада Європейського центрального банку 27 жовтня ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль збільшення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Своєю чергою Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила ставки на 75 базисних пунктів вчетверте поспіль. Відтепер діапазон становить 3,75–4% із майже нуля в березні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні