Категорія
Новини
Дата

ЄС додав Росію до чорного списку податкових юрисдикцій

Європейський Союз вирішив додати Росію у свій чорний список податкових юрисдикцій, оскільки він дійшов висновку, що Москва не вжила заходів щодо усунення шкідливих практик щодо інтелектуальної власності та інших питань до того, як переговори були зупинені після вторгнення в Україну, повідомляє Рада ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Також до списку додали Британські Віргінські острови, Коста-Рику та Маршаллові острови. Раніше до чорного списку входили 12 юрисдикцій, які не виконали вимог ЄС з таких питань, як податкова прозорість і справедливе оподаткування.
  • Отже, із доповненнями список ЄС тепер складається із 16 юрисдикцій.
  • Зазначається, Рада ЄС шкодує, що ці юрисдикції не співпрацюють у податкових питаннях, і запропонувала їм покращити свою правову базу для вирішення виявлених проблем.
  • «Ми вирішили додати чотири юрисдикції до списку юрисдикцій, що не співпрацюють із ЄС з метою оподаткування: Британські Віргінські острови, Коста-Рику, Маршаллові острови та Росію. Ми просимо всі перелічені країни покращити свою правову базу та працювати над дотриманням міжнародних стандартів у галузі оподаткування», – сказала міністр фінансів Швеції Елізабет Свантессон.
  • Згідно із повідомленням, Росія включена до цього списку після того, як було перевірене нове законодавство Росії, прийняте у 2022 році, на відповідність критеріям належного податкового управління кодексу та висновку, що Росія не виконала своє зобовʼязання щодо усунення шкідливих аспектів спеціального режиму для міжнародних холдингових підприємств.
  • Крім того, діалог з Росією з питань, повʼязаних із оподаткуванням, зайшов у глухий кут після російської агресії проти України.

Контекст

Список юрисдикцій, які не співпрацюють з ЄС з метою оподаткування, було складено у грудні 2017 року. Він є частиною зовнішньої стратегії ЄС у сфері оподаткування та спрямований на просування належного податкового управління у всьому світі.

Юрисдикції оцінюються з урахуванням набору критеріїв, встановлених Радою ЄС. Ці критерії охоплюють податкову прозорість, справедливе оподаткування та запровадження міжнародних стандартів, спрямованих на запобігання розмиванню податкової бази та переміщенню прибутку. З 2020-го Рада оновлює список двічі на рік. Наступну редакцію списку заплановано на жовтень 2023 року.

За даними Reuters, 10-й пакет санкцій ЄС готує до 24 лютого – роковин початку великої війни. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами.

Обсяг обмежень проти Росії становитиме €10 млрд. Новий пакет торкнеться технологій і обходження санкцій, заявила 3 лютого президентка Єврокомісії на пресконференції у Києві після саміту Україна – ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні