Techiia /надано пресслужбою
Категорія
Інновації
Дата

Олег Крот і Юрій Лазебніков побудували IT-холдинг Techiia й оцінюють його у $800 млн. Наскільки насправді глибока Techiia?

Майстри на всі руки. Крот, 39, та Лазебніков, 39, зайшли майже у кожну нішу кіберспорту. Куди далі? Фото надано пресслужбою

Український IT-холдинг Techiia складається з півтора десятка бізнесів. Його співзасновники, Олег Крот і Юрій Лазебніков, оцінюють його у $800 млн. Консервативна оцінка Forbes – $300 млн. З чого складається Techiia та які в неї проблеми?

Новий номер журналу Forbes Україна

Новий номер журналу Forbes Україна

Цей матеріал із останнього номеру Forbes. Придбати його можна за цим посиланням. У номері: детальний огляд статків найбільших українських бізнесменів, підприємці року Климов і Поперешнюк, останній мільярд Фрідмана, шлях Grammarly, бренд тактичного одягу M‐TAC та загалом майже два десятки текстів.

«Просто знайте, Олег Крот задонатив $60 млн. Мовчки. Не прикріпляючи чеків та мільйонів світлин із заголовками». Цей допис від 25 серпня 2022‑го в Instagram української моделі й співачки Даші Астаф’євої привернув увагу до IT‑холдингу Techiia. 

У вересні на сайті Forbes вийшла стаття. У ній залишилося більше питань, ніж відповідей. Головне – чи можна віддати на благодійність $60 млн, якщо за весь минулий рік виторг твого основного бізнесу $62 млн. Але це не кінець історії. 

Виявилось, що у майже невідомого поза IT‑спільнотою співзасновника Techiia Олега Крота багато «шанувальників». Десятки медіа заполонили однакові новини, в яких із посиланням на статтю Forbes Крота звинувачували у брехні й маніпуляціях. Це спонукало розібратися у питаннях: як влаштований досить непримітний IT‑холдинг Techiia та як 39‑річні Олег Крот і Юрій Лазебніков створили його, не привертаючи зайвої уваги? 

Коротка відповідь: за 14 років вони побудували на диво строкатий холдинг. У ньому співіснують кіберспортивні арени в Києві та Лос‑Анджелесі, будівництво дата‑центрів і майнінгових ферм, аутсорс і дуже різноплановий портфель стартапів. 

За консервативною оцінкою Forbes, вартість цього бізнесу близько $300 млн. Крот з Лазебніковим кажуть про $800 млн. Це підвищує їхні шанси потрапити до сотні найбагатших українців. З чого складається Techiia та які в неї проблеми?

Weplay: куди завела гра 

«Я з дитинства був гіком», – каже Крот. Він народився у Москві в 1983‑му. Наприкінці 1980‑х родина перебралася до Києва, Крот закінчив факультет міжнародної економіки та менеджменту КНЕУ. Улюбленою грою понад 20 років залишається космічна стратегія StarCraft. 

З початку нульових Крот проводив геймерські чемпіонати у мережі одного з найбільших в Україні комп’ютерних клубів Vault City. «Це було хобі і грошей не приносило»,– згадує він. Лазебніков теж захоплювався іграми, але у нього більш технічний бекграунд. Він випускник КПІ, інженер комп’ютерних систем за фахом. «З дитинства хворів комп’ютерними іграми, ночами грав», – каже Лазебніков. На першому курсі почав заробляти 1С‑розробкою. 

Майбутні бізнес‑партнери познайомились у 2008 році. Лазебніков тоді працював у системному інтеграторі «Амріта Комплексні Рішення», а Крот був підрядником компанії. «Почали робити проєкти, в яких могли доповнити один одного»,– каже Крот. Перший спільний бізнес– системний інтегратор ІТМ Technologies. 

Олег Крот /надано пресслужбою

«Просто знайте, Олег Крот задонатив $60 млн. Мовчки. Не прикріпляючи чеків та мільйонів світлин із заголовками». Цей допис від 25 серпня 2022‑го в Instagram української моделі й співачки Даші Астаф’євої привернув увагу до IT‑холдингу Techiia. Фото надано пресслужбою

У дуеті Крот – Лазебніков перший більш емоційний і говорить значну частину інтерв’ю, часто перескакуючи з однієї історії на іншу. Лазебніков стриманий і небагатослівний. «Дискутуємо, іноді трохи побігаємо по колу навколо кабінету, бо треба збавити енергію», – описує процес прийняття спільних рішень Крот. 

Спільний бізнес почав розгалужуватися майже зі старту. Невдовзі після заснування із ІТМ Technologies вийшли дві компанії: «ІТМ Дата‑Центр» зайнялася будівництвом дата‑центрів, Jmind Systems – IT‑аутсорсом. З останньої виділився розробник софту для комп’ютерних клубів Enestech. Спочатку продукт робили для себе, але на нього швидко знайшлися покупці. 

Ця трійка компаній годувала інші проєкти. У 2012‑му юнацьке хобі Крота – аматорські кіберспортивні змагання – потроху перейшли на професійний рівень. Саме тоді WePlay підписав рекламний контракт зі швейцарським виробником комп’ютерної периферії Logitech, що нарешті розгледів потенціал високомаржинальних геймерських товарів. 

Олег Крот і Юрій Лазебніков побудували IT-холдинг Techiia й оцінюють його у $800 млн. Наскільки насправді глибока Techiia? /Фото 1

За наступні десять років індустрія кіберспорту пережила запаморочливе зростання. У 2022‑му доходи галузі, за прогнозом аналітичного ресурсу Newzoo, сягнуть $1,38 млрд. Понад 60% грошей – спонсорські й рекламні контракти.

У 2021‑му кіберспортивний напрям, який виріс у WePlay Holding, отримав $30 млн виторгу. Це майже половина усіх доходів Techiia. 

WePlay обходив конкурентів, бо вмів робити класні дорогі турніри, каже засновник української кіберспортивної команди NaVi Олександр Кохановський. У портфелі – щонайменше 30 міжнародних змагань. Загальний призовий фонд – $3,8 млн. Один із них – турнір AniMajor Dota 2 із призами на пів мільйона доларів – WePlay у 2021-му робив на власній київській кіберарені, в яку вклали $5 млн. 

На піку трансляції WePlay одномоментно дивилися понад 647 000 глядачів, свідчить аналітика Esports Charts. Війна боляче вдарила по бізнесу українських кіберспортивних операторів: левова частка трансляцій йшла на російськомовну аудиторію. З кінця лютого 2022‑го WePlay та їхній основний український конкурент Maincast відмовились від трансляцій російською.

Інвестор родом із беттінгу

(натисніть "читати більше")

Крот і Лазебніков зайшли майже в кожну нішу на ринку кіберспорту. До складу WePlay Holding входять аналітична компанія з оцінки трансферної вартості кіберспортсменів Esport Transfers, профільний інформаційний портал DashFight. У Києві базується виробництво геймерського мерчу WP Merchandise з ліцензіями Marvel, Warner Bros, Ubisoft.

Флагманський бізнес – WePlay Esports – спеціалізується на трансляціях по Dota 2 і проводить власні змагання із ігор CS:GO, Valorant, Rocket League. Серед спонсорів трансляцій – McDonald’s, Parimatch, мікрофінансова організація Moneyveo, американський виробник енергетиків Monster Energy. В активі також дві кіберспортивних арени – на київській ВДНГ та у Лос‑Анджелесі.

Засновники розкривають лише одного інвестора кіберспортивного напрямку – венчурний фонд JKR Investments Group. П’ятеро його партнерів – колишні та діючі топменеджери найбільшої української беттінгової компанії Parimatch, давнього спонсора кіберспортивних трансляцій. У 2018-му фонд придбав 13% WePlay за $1,2 млн. «За кіберспортом бачили майбутнє», – пояснює угоду CEO JKR Олександр Гусєв.

Однією із задач фонду було знайти для WePlay наступних більших інвесторів. Виконати її не вдалося. Менш ніж за два роки Techiia викупила акції назад. Екзит коштував майже $4 млн, стверджує Крот. За такою логікою, увесь WePlay Holding коштував би $30 млн. Очікування від співпраці не збіглися із реальністю, лаконічно коментують сторони причини швидкого розлучення.

Аудиторія просіла у 50–100 разів, оцінює очільник Федерації кіберспорту і засновник кіберспортивного холдингу ESM.one Іван Данішевський. Ще одна проблема індустрії – кіберспортсмени не готові їхати у країну, де точиться реальна війна. «Зараз на кіберарені на ВДНГ нічого не відбувається. Вона законсервована»,– говорить головний продюсер WePlay Максим Білоногов. 

WePlay допомагає географічна диверсифікація: ще з 2020‑го холдинг готувався завойовувати американський ринок. Впритул до вторгнення закінчили будувати у Лос‑Анджелесі кіберарену на 2000 кв. м. Інвестиції – 85% із $14 млн бюджету на експансію. 

Стратегія у США – вийти за рамки кіберспорту. Гіків, що слідкують за турніром з Dota2, все ж менше, ніж фанатів традиційних видів спорту. Наприклад, чемпіонат світу з футболу 2018‑го дивилось 3,5 млрд людей. А аудиторія усього кіберспорту в цьому році досягне 532 млн глядачів, прогнозує Newzoo. 

Тепер WePlay робить ігрові ток‑шоу, брендований ігровий контент, створює декорації для шоу та зйомок. «Ми перетворилися на повноцінний медіахолдинг», – говорить операційний директор холдингу Techiia Олег Гуменюк. 

Результат неповних шести місяців діяльності у новому форматі– контракти із китайським розробником ігор miHoYo і канадською кіберспортивною медіакомпанією Enthusiast Gaming. Для них на арені в Лос‑Анджелесі зніматимуть 18 епізодів шоу NFL Tuesday Night Gaming, це найдорожча угода в історії WePlay. Суму Гуменюк не розкриває, посилаючись на NDA. Для розуміння: середній спонсорський контракт – $200 000 за годинне шоу. 

У 2022‑му WePlay Esports попри переїзд у США та втрату українського й російського ринків знову заробить $30 млн виторгу, прогнозує Крот. Консервативний прогноз компанії на 2023 рік – $30–35 млн. Скільки може коштувати найбільший бізнес Techiia? 

Попри стрімке зростання галузі, великих угод на ринку турнірних операторів донедавна не було. Перший мільярд індустрія побачила лише в січні 2022‑го, коли державний фонд Саудівської Аравії Savvy Gaming Group купив за $1,5 млрд відразу двох операторів кіберспорту – німецького ESL і британського FACEIT. 

WePlay за таких мультиплікаторів коштував би $206,4 млн, порахували аналітики ресурсу Esports Charts. Крот с Лазебніковим скромніші, кажуть: оцінка WePlay наразі близько $150 млн. Інші бізнеси Techiia оцінити складніше.

Скандал із присмаком беттінгу 

2022 рік незвично медійний для Крота й Лазебнікова. Перша хвиля – шквал позитивних новин про донат на $60 млн. Друга набагато масштабніша і скандальніша – нібито фаундери Techiia пов’язані з російським онлайн‑букмекером 1XBET. 

Комісія із регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) у квітні 2022‑го у розпал повномасштабної війни видала ліцензію 1XBET. Під її брендом мало працювати українське ТОВ «Твоя Беттінгова Компанія» (ТБК). Її анулювали лише у вересні під тиском суспільства, журналістів і навіть президента Зеленського. 

В онлайн‑медіа з’явились десятки однакових публікацій з наративом, що Крот допомагав ТБК отримати ліцензію. У вересні видання AIN з посиланням на кілька анонімних джерел писало, що 1ХВЕТ мав не лише заплатити за ліцензію, а й робити пожертви на ЗСУ через неназваних лобістів. Два депутати, залучені у розробку оподаткування беттінгу, розповіли Forbes, що в багатомільйонній допомозі Крота були гроші 1ХBET. 

Відповідь Крота на питання, чи допомагав він 1ХBET вийти на український ринок, займає пів сторінки. Якщо коротко: Крот стверджує, що не займається лобізмом, але консультує багато компаній щодо нюансів роботи в Україні. Головна умова співпраці – докази відсутності фінансування економіки країни‑терориста Росії. «1ХBET я знаю давно та хотів би, щоб настільки великий платник податків працював в Україні,– пише Крот.– На сьогодні можу констатувати факт: вони не терористи». 

Дісталось і топгравцям українського беттінгу: «Поводяться як гопники…. Обіймаються з Кадировим і фінансують його ФК «Ахмат». Працювали на ринках РФ і Білорусі, розповідаючи всім, що в Україну не треба пускати інші компанії – хлопці, ви вже програли», — написав Крот. Це прямий натяк на лідера українського грального бізнесу – компанію Parimatch. Влітку 2021‑го російська компанія, яка володіла правами на використання бренду Parimatch, продовжила спонсорський контракт з ФК «Ахмат», чиїм почесним президентом є глава Республіки Чечня Рамзан Кадиров*. У березні 2022‑го Parimatch заявив, що відкликає франшизу з РФ і Білорусі.

За версією Крота, проти нього іде потужна інформаційна кампанія, через те що він бере участь у розробці нового регуляторного законодавства для грального бізнесу, яким останні кілька місяців займається Мінцифри. У Forbes є документальне підтвердження, що Крот активно залучений у зміну регулювання галузі. 

У публікаціях про зв’язки з 1ХBET випливало й прізвище Лазебнікова. Із вересня 2018‑го він очолював компанію «Ме‑естейт», що будувала майнінгову ферму в Кропивницькому. Його попередник на цій посаді – нинішній власник ТБК Сергій Цибін.

Олег Крот і Юрій Лазебніков побудували IT-холдинг Techiia й оцінюють його у $800 млн. Наскільки насправді глибока Techiia? /Фото 2

Гроші з хмари 

Techiia встигла заробити на криптолихоманці – вона побудувала одну з найбільших майнінгових ферм. Навесні 2019‑го в обласному центрі Кіровоградщини помпезно відкрили Mining Express. Ферму в колишньому приміщенні заводу «Друкмаш» зводила компанія Dinaline, наступниця вже згаданої «ІТМ Дата‑Центр». 

Власник Mining Express – громадянин Бразилії з екзотичним ім’ям Де Соуза Фузіяма Карлос Хосе. На презентації він розповідав журналістам, що вклав у дата‑центр на 17 000 графічних процесорів понад $100 млн. 

Результати клієнта невтішні. «Вони майнили Ethereum, а зараз Ethereum перестав майнитись», – каже Крот. Наприкінці 2022‑го ферму в Кропивницькому вдруге за вісім місяців обшукувала СБУ. Троє неназваних бразильських топменеджерів Mining Express нібито три роки курували міжнародну фінансову піраміду із криптовалютами, йдеться у судових матеріалах. «Ми просто підрядники»,– знизує плечима Крот. Подальшою долею проєкту він не цікавився. 

Другий відомий проєкт Techiia у цьому напрямі – дата‑центр потужністю до 500 МВт під Новою Каховкою. Про нього в жовтні 2020 року із помпою оголосили очільники Мінцифри. Дата‑центр живився б дешевою електроенергією від Запорізької АЕС. Перша черга вартувала б щонайменше $200 млн, увесь комплекс – вп’ятеро дорожче. Крот і Лазебніков встигли витратити на землю у Новій Каховці та розробку технічної документації $1 млн. Інвестиції заморожені як мінімум до повної деокупації Херсонщини й ЗАЕС. 

Реалістичність гігантського проєкту «апокаліптичного розміру дата‑центру» викликала сумніви ще до російського вторгнення. «Це все одно, що збудувати «Бурдж‑Халіфа», надскладна інженерна задача», – каже співзасновник та CEO DeNovo Максим Агеєв. Один з найбільших дата‑центрів світу – Inner Mongolia Information Park китайського телеком‑гіганта China Telecom – споживає 150 МВт і коштував близько $3 млрд.

Юрій Лазебніков /надано пресслужбою

На фото: Юрій Лазебніков. Олег Крот і Юрій Лазебніков побудували IT-холдинг Techiia з півтора десятка бізнесів й оцінюють його у $800 млн. Фото надано пресслужбою

Стартап–лотерея 

Керівник фонду JKR Олександр Гусєв, у якого не склалось із WePlay, називає Крота й Лазебнікова «паралельними підприємцями», що вміють розвивати кілька бізнесів одночасно. На цей момент «паралельність» фаундерів вилилась у 16 бізнес‑напрямів Techiia.

Forbes відомо про щонайменше 24 пов’язаних із холдингом юрособи в Україні, США та на Кіпрі. Якщо рахувати компанії, що ще обслуговують бізнес, набереться понад 200, кажуть фаундери. Загальний штат – близько 1000 людей. Серед бізнесів Techiia є не зовсім очевидні для IT‑холдингу, наприклад, виробник складних скляних конструкцій без використання алюмінію Aestech. 

«Я Олега знаю давно, він глибокий підприємець. Усе, що можна прідприйняти, він підприйме»,– каже Данішевський з ESM.one. 

Останні роки холдинг у властивому стелз‑режимі перетворюється на фабрику стартапів. «Ми (холдинг Genesis. – Forbes) також досить довго були не під радарами, це нормальний етап розвитку компанії», – каже генеральний партнер фонду Flyer One Ventures Віталій Лаптенок. Для України це одна з найбільш життєздатних моделей, вважає він.

У портфелі Techiia – щонайменше шість молодих технологічних бізнесів. Віддати партнерам 10–20% – не проблема. Приклад: десята частка залишилася в Олександра Даниленка, засновника Culver Aviation, після покупки його компанії. 

Все ще непрозора допомога ЗСУ

(натисніть "читати більше")

Питання про $60 млн на ЗСУ від Techiia залишається без відповіді. Крот погодився показати підтверджувальні документи у разі дозволу СБУ. Для цього журналісту Forbes треба пройти перевірку спецслужби, детектор брехні та підписати документи про нерозголошення держтаємниці. На момент публікації журналіст не встиг пройти ці процедури. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія у вересневому інтерв’ю Forbes заявив: «Я знайомий із Кротом і знаю, кому і за які гроші вони допомагали ЗСУ. Можу підтвердити, що було переведено кілька десятків мільйонів доларів». 

Не всі $60 млн донату – гроші холдингу, кажуть у пресслужбі Techiia. Крот жертвував і власні кошти. Їхній з Лазебніковим основний актив – рівні частки у Techiia. Однак у кожного окремо є ангельський портфель інвестицій з чеками по $500 000–600 000. Лазебніков стверджує, що має частки у дюжині компаній, переважно із США. Крот – утричі більше, він надає перевагу ринку Азії. Його найбільш вдала інвестиція – корейська медіаагенція Esportainment Media Asia. У 2021 році, за його словами, вона принесла близько €17 млн дивідендів.

Крот покладає на Culver Aviation великі надії. Гордість стартапу – запущена у вересні 2022‑го система моніторингу Menatir. Цей комплекс дронів і датчиків допомагає автоматично спостерігати за ділянкою землі. Дрони Culver Aviation також використовуються для фіксування збитків, завданих Росією. 

Зі свіжих проєктів – інвестиція в новий стартап одесита Юрія Монастиршина Mannequin Technologies. Заради нього Монастиршин пішов із топової посади в американському єдинорозі Snap вартістю понад $16 млрд. Стартап хоче принести віртуальну реальність у традиційні бізнеси. «Це одна з кращих mashine learning команд»,– каже Крот. 

Після вторгнення Techiia припинила роботу всіх проєктів у РФ, це коштувало холдингу у перші місяці 25–30% виторгу. Але за результатами 2022 року закладають 20% зростання доходів до трохи більше ніж $72 млн. Допомагає широка диверсифікація. 

«Ми віддаємо перевагу тому, щоб мати 10 лотерейних білетів по мільйону‑півтора, ніж один на $10 млн», – говорить Лазебніков. 

*- були внесені праки після публікації

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні