Категорія
Новини
Дата

ЄС готує план на випадок, якщо Росія припинить поставки газу. Промисловим підприємствам обмежать споживання

Європейський союз розробляє плани на випадок непередбачених обставин через повне припинення імпорту російського газу. Про це сказала комісарка ЄС із енергетики від Естонії Кадрі Сімсон, повідомляє Financial Times. Пропонується запровадити заходи щодо нормування постачання газу для підприємств.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За її словами, ЄС намагається закачати якнайбільше газу до сховищ і може замінити переважну частину поставок із Росії цього року, але йому доведеться зробити більше, якщо відбудеться «повне припинення» поставок.
  • Плани, що розробляються Єврокомісією, включатимуть заходи щодо нормування постачання газу для підприємств промисловості, проте без обмежень для домогосподарств.
  • «Ми зіткнулися із ситуацією, коли будь-яка держава-член може стати наступною відрізаною, – сказала Сімсон в інтервʼю. – Досі ми могли дбати про безпеку поставок цих трьох держав-членів, переважно за допомогою солідарності сусідів. Цього року, якщо буде повний збій, ми готуємо плани на випадок непередбачених обставин.
  • Сімсон закликала країни – члени блоку, аби вони готувалися замінити дві третини російського газу цього року, як раніше обіцяла зробити Єврокомісія, висловивши оптимізм щодо зусиль із забезпечення альтернативних постачань.
  • Естонська єврокомісарка сказала, що Брюссель очікує більше газу зі США та Норвегії та веде переговори з новими постачальниками. «Ми працюємо з Єгиптом та Ізраїлем і сподіваємося, що до літа матимемо двосторонні угоди з ними. Ми плануємо відновити наш енергодіалог із Алжиром», – додала вона.

Контекст

«Газпром» уже припинив постачання газу до Польщі, Болгарії та Фінляндії за відмову виконати вимогу про оплату його рахунків у рублях замість євро або доларів.

Промисловість споживає 27% газу в ЄС, причому найбільшими споживачами є хімічна, керамічна, харчова та скляна промисловості. Цього року ЄС отримав рекордне постачання зрідженого природного газу, що дозволило розпочати поповнення підземних сховищ. 25 травня ПСГ було заповнено на 44%, порівняно з 36% роком раніше.

До війни в Україні ЄС отримував 40% постачання газу з Росії. Наразі цей показник упав приблизно до 26%. Сімсон сказала, що до кінця року Європа поставила за мету скоротити цей показник до 13%. На той час держави-члени відкриють або розширять стаціонарні або плавучі термінали ЗПГ для щорічного прийому 19 млрд кубометрів. Торік Росія поставила 155 млрд кубометрів газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні