Категорія
Новини
Дата

ЄС готує закон про використання доходів від заморожених російських активів для постачання Україні зброї – Bloomberg

Пропозиції ЄС передбачають використання доходу від заморожених активів РФ для фінансування постачання зброї в Україну та стимулювання оборонної промисловості країни, згідно з проєктами документів, з якими ознайомилося агентство Bloomberg. Йдеться про приблизно €3 млрд на рік.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з пропозицією, Україна почне отримувати кошти з липня. Частка доходів передаватиметься ЄС двічі на рік доти, доки санкції не буде знято. Спочатку кошти будуть направлені до Європейського фонду миру, механізму блоку з відшкодування вартості зброї, поставленої Києву, а також до фонду бюджету ЄС по Україні.
  • Частина прибутку залишиться у центральних депозитаріїв цінних паперів, що володіють резервами для покриття витрат на управління активами та боротьби з будь-якими ризиками, включаючи потенційні заходи у відповідь, наприклад судові позови, з боку Росії. 
  • У випадку ризиків «несподівані та надзвичайні доходи, отримані центральним депозитарієм цінних паперів до 15 лютого 2024 року, мають бути використані насамперед для покриття відповідних витрат», йдеться в одному із документів.
  • Ці пропозиції обговорюватимуться лідерами ЄС на зустрічі у Брюсселі пізніше цього тижня.
  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі у понеділок, що вони ухвалили «політичне рішення, хоч і не юридичне», щоб використати дохід.
  • Жозеп Боррель, голова зовнішньополітичного відомства ЄС, заявив журналістам: «Я не можу сказати, що була одностайність, але був сильний консенсус для ухвалення цього рішення». Він додав, що деякі держави-члени хочуть отримати більш детальну інформацію.
  • Однак деякі держави-члени неохоче підтримують використання цих коштів для надання Україні військової підтримки, і цей розкол ризикує затримати процес, кажуть джерела.

Контекст

У депозитарії Euroclear зберігається переважна більшість активів російського центрального банку на суму €260 млрд, заморожених західними санкціями.

Оскільки країни G7 розділилися у думках щодо того, чи слід конфіскувати базові активи та передавати їх Україні, ЄС запропонував паралельний шлях використання лише доходу.

Спочатку ЄС планував використати частину коштів Euroclear для повоєнного відновлення України, але після того, як подальшу військову допомогу США заблокували республіканці в Конгресі, акцент змістився на військову підтримку.

Фон дер Ляйєн минулого місяця висунула ідею використати ці гроші для закупівлі зброї для ЗСУ, але ця пропозиція, швидше за все, зустріне опір з боку держав-членів, включаючи Угорщину та Віктора Орбана.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні