Категорія
Новини
Дата

США наполягають на повній конфіскації заморожених російських активів – Politico

США та ЄС не можуть домовитися про те, як використовувати заморожені російські активи через війну РФ проти України. Вашингтон наполягає на повній конфіскації, а країни ЄС пропонують використати лише доходи від активів. Про це пише Politico з посиланням на джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Високопоставлений чиновник адміністрації президента США Джо Байдена підтвердив, що в цьому питанні є напруженість між США та деякими європейськими союзниками.
  • Єврокомісія наполягає на використанні виключно доходів від заморожених коштів, а США вважають, що необхідно повністю вилучити активи РФ. За даними видання, повна конфіскація звільнила б понад €250 млрд.
  • Єврокомісія хоче запропонувати більш обмежений план використання лише прибутку, що отримується від активів, на суму близько €3 млрд на рік.
  • Брюссель планував оприлюднити свій план 24 лютого, проте його презентацію перенесли, щоб було більше часу для оцінки можливих юридичних та фінансових наслідків, зазначає видання.
  • «Текст плану готовий. Ми чекаємо лише на політичний сигнал від держав-членів», – повідомив співрозмовник в Єврокомісії.
  • Як зазначає видання, Німеччина, Франція та Італія стурбовані тим, що повна конфіскація активів негативно вплине на репутацію єврозони і потенційно може перешкодити інвестиціям в євро. Також у ЄС побоюються дій РФ у відповідь, зокрема, кібератак.
  • Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що якби державам ЄС вдалося домовитися, Євросоюз зміг би спрямувати ці кошти для посилення оборонно-промислової бази України. «Ми не говоримо про арешт заморожених активів. Обговорення стосується доходів, отриманих від цих активів», – заявив Боррель.

Контекст

Постійні представники країн ЄС 29 січня підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України.

План Єврокомісії передбачає, що прибуток, отриманий Euroclear, реєструватиметься окремо і не виплачуватиметься як дивіденди акціонерам доти, доки країни ЄС одноголосно не ухвалять рішення про встановлення фінансового внеску до бюджету, який має бути зібраний з цього чистого прибутку, щоб підтримати Україну.

Йдеться про близько €260 млрд суверенних активів, які знаходяться у країнах G7, ЄС, Австралії. Вже вдалося ідентифікувати щонайменше дві третини цих коштів: у Бельгії та Люксембурзі знаходяться €210 млрд у фінансових установах Euroclear i Clear Street. Ще близько €50 млрд знаходяться у Франції й Німеччині. У США – від $5 млрд до $8 млрд. Ще кілька десятків у інших країнах G7 – Японії, Великій Британії, Швейцарії, Австралії та Канаді.

Україна цьогоріч може отримати близько $4 млрд із заморожених у G7 та ЄС російських активів. Найімовірніше, вони підуть на покриття дефіциту бюджету, соцвиплати, проєкти з відбудови, повідомила в інтервʼю Forbes Ukraine заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Група експертів із правових питань заявила, що арешт заморожених активів російського центрального банку не суперечить міжнародному праву з огляду на масштаби вторгнення Росії в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні