гроші євро рубль /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС має намір прискорити надання Україні доходів від заморожених російських активів. Перший транш може надійти у липні – FT

Getty Images

Брюссель наполягає на тому, щоб цього року Україні було виділено €2–3 млрд за рахунок доходу, отриманого від заморожених активів Росії у Euroclear, пише Financial Times. Перший транш доходу може бути отриманий вже у липні, якщо столиці ЄС схвалять це рішення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами чиновників, Європейська комісія готує план, який включатиме конфіскацію доходу, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.
  • За їхньою інформацією, після кількох місяців суперечок перший транш грошей може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн-членів ЄС. Очікується, що ця пропозиція буде зроблена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.
  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала спрямувати кошти на військову підтримку, а не на повоєнне відновлення, як передбачалося спочатку. Це спірне питання до деяких країн блоку.
  • Близько €190 млрд у російських суверенних активах було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного вторгнення до України у 2022 році, що принесло прибуток у €3,85 млрд.
  • Останні плани передбачають виділення Україні цього року від €2 млрд до €3 млрд, залежно від відсоткових ставок, заявили чиновники. За їхніми оцінками, загальний прибуток у Euroclear може досягти €20 млрд до 2027 року.
  • Згідно з проєктом внутрішньої пропозиції комісії, з яким ознайомилося видання, Брюссель може привласнити 97% чистого прибутку, отриманого від заморожених російських активів у Euroclear, та передати їх до бюджету ЄС. Потім гроші виплачуватимуть щокварталу або двічі на рік і вони «можуть бути використані на благо України відповідно до різних домовленостей», йдеться у проєкті.

Контекст

У депозитарії Euroclear зберігається переважна більшість активів російського центрального банку на суму €260 млрд, заморожених західними санкціями.

Оскільки країни G7 розділилися у думках щодо того, чи слід конфіскувати базові активи та передавати їх Україні, ЄС запропонував паралельний шлях використання лише доходу.

Спочатку ЄС планував використати частину коштів Euroclear для повоєнного відновлення України, але після того, як подальшу військову допомогу США заблокували республіканці в Конгресі, акцент змістився на військову підтримку.

Фон дер Ляйєн минулого місяця висунула ідею використати ці гроші для закупівлі зброї для ЗСУ, але ця пропозиція, швидше за все, зустріне опір з боку держав-членів, включаючи Угорщину та Віктора Орбана.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні