Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія пропонує використати доходи від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн Фото Getty Images

Європейському Союзу слід розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для придбання військових поставок для України, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише Reuters.

Ключові факти

  • «Настав час розпочати розмову про використання доходів від заморожених російських активів для спільної закупівлі військової техніки для України», – заявила вона в Європейському парламенті, закликаючи ЄС робити більше в оборонній політиці. 
  • За її словами, не може бути сильнішого символу та більшої користі для цих грошей, ніж «зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя».
  • «Не слід перебільшувати ризики війни, але до них слід бути готовими, і це починається із гострої необхідності відновлення, поповнення та модернізації збройних сил держав-членів», – сказала вона.
  • У своєму виступі фон дер Ляєн оголосила про нову Європейську стратегію промислової оборони, яку Єврокомісія представить у найближчі тижні, заявивши, що однією з її основних цілей буде визначення пріоритетності спільних закупівель, а а також різке збільшення оборонно-промислового потенціалу ЄВ в найближчі пʼять років.
  • Вона сказала, що посилення європейських зусиль у галузі оборони не зменшить потреби в альянсі НАТО. «Насправді, більш суверенна Європа, особливо у сфері оборони, є життєво важливою для зміцнення НАТО», – пояснила вона.

Контекст

Європейський Союз, країни «Великої сімки» та Австралія заморозили близько €260 млрд у вигляді цінних паперів та готівки. Усі сторони згодні з тим, що ці кошти мають залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але вони мають розбіжності щодо законності прямого захоплення активів.

Дискусії щодо використання російських активів активізувалися , оскільки республіканці у Вашингтоні продовжують блокувати нову допомогу Києву, адміністрація Байдена прагне запропонувати Україні ще один важливий сигнал своєї підтримки.

США та Велика Британія підштовхують союзників по «Великої сімці» до повної конфіскації активів, але європейські країни, особливо Франція та Німеччина, нині виступають проти цього кроку через юридичні аспекти та побоювання, що це може завдати шкоди стабільності євро і навіть створити небезпечний прецедент.

Позиція країн-членів ЄС має вирішальне значення, оскільки переважна більшість коштів перебуває у Європі, переважно у бельгійській клірингової палаті Euroclear. Клірингова палата та Європейський центральний банк скептично ставляться до конфіскації активів.

Проте країни «Великої сімки» обговорюють варіанти. Серед обговорюваних ідей – використання коштів як застави для залучення коштів або як гарантії кредитів.

ЄС повільно досягає прогресу в реалізації планів, принаймні застосувати доходи від заморожених активів. Минулого року активи принесли прибуток у розмірі €4,4 млрд. 29 січня постійні представники країн ЄС підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України. 

27 лютого міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни «Великої сімки» терміново знайти спосіб направити на допомогу Україні заморожені російські активи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні