Категорія
Новини
Дата

ЄС хоче поширити санкції на родичів російських мільярдерів – Bloomberg

Європейський Союз має намір надати чіткішу правову базу для переслідування членів сімей російських мільярдерів, які перебувають під санкціями, пише Bloomberg. Відповідний законопроєкт скоро представлять.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейська служба зовнішніх звʼязків, підрозділ зовнішньополітичної служби блоку, який відповідає за списки, повідомила державам-членам у середу, 15 березня, що незабаром представить законопроєкт. Ідея була вперше висунута до рішення суду і з того часу набирає обертів.
  • Розширені критерії запропоновані Естонією та іншими країнами через побоювання, що особи, які перебувають під санкціями, можуть перетасовувати гроші та активи, щоб обійти обмеження блоку, введені після вторгнення Росії в Україну. 
  • Ця пропозиція набрала обертів після того, як на початку цього місяця мати Євгена Пригожина, голови ПВК Вагнера, яка воює в Україні, виграла справу в Генеральному суді ЄС про анулювання її включення до списку санкцій.
  • Кроки ЄС будуть спрямовані на те, щоб забезпечити дуже переконливу доказову базу, яка показує, що деякі члени сімʼї отримували необґрунтовані вигоди від олігархів, які перебувають під санкціями, і могли б допомогти обійти санкції. У документі будуть викладені критерії та правова основа, які дозволять застосовувати санкції до членів сімʼї людини.
  • Боротьба з обходом санкцій стала пріоритетом для ЄС після 10 раундів санкцій проти Росії та заморожування активів понад 1500 осіб й організацій. Європейська комісія також планує запропонувати закон, щоб закрити додаткові лазівки, кажуть джерела.

Контекст

Країни Балтії та Польща прагнуть полегшити застосування санкцій до членів сімей і оточення найбагатших чоловіків і жінок Росії, але стикаються з опором із боку Угорщини, повідомили Politico кілька дипломатів ЄС. Нині чиновники ЄС можуть заморожувати активи та запроваджувати візові заборони на «провідних бізнесменів, які працюють у Росії». Литва, Латвія, Естонія та Польща хочуть розширити цю ухвалу, згідно з їхньою пропозицією, з якою ознайомилося Politico, щоб включити «їхніх найближчих родичів або інших фізичних осіб, які отримують від них вигоду».

Зазначається, що включення членів сімей олігархів та інших спільників «дозволило б піддати санкціям ще тисячі осіб без необхідності доводити їхню пряму участь у війні в Україні чи дії в економічних інтересах російської держави».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні