Категорія
Новини
Дата

ЄС хоче поширити санкції на родичів російських мільярдерів – Bloomberg

1 хв читання

Європейський Союз має намір надати чіткішу правову базу для переслідування членів сімей російських мільярдерів, які перебувають під санкціями, пише Bloomberg. Відповідний законопроєкт скоро представлять.

Ключові факти

  • Європейська служба зовнішніх звʼязків, підрозділ зовнішньополітичної служби блоку, який відповідає за списки, повідомила державам-членам у середу, 15 березня, що незабаром представить законопроєкт. Ідея була вперше висунута до рішення суду і з того часу набирає обертів.
  • Розширені критерії запропоновані Естонією та іншими країнами через побоювання, що особи, які перебувають під санкціями, можуть перетасовувати гроші та активи, щоб обійти обмеження блоку, введені після вторгнення Росії в Україну. 
  • Ця пропозиція набрала обертів після того, як на початку цього місяця мати Євгена Пригожина, голови ПВК Вагнера, яка воює в Україні, виграла справу в Генеральному суді ЄС про анулювання її включення до списку санкцій.
  • Кроки ЄС будуть спрямовані на те, щоб забезпечити дуже переконливу доказову базу, яка показує, що деякі члени сімʼї отримували необґрунтовані вигоди від олігархів, які перебувають під санкціями, і могли б допомогти обійти санкції. У документі будуть викладені критерії та правова основа, які дозволять застосовувати санкції до членів сімʼї людини.
  • Боротьба з обходом санкцій стала пріоритетом для ЄС після 10 раундів санкцій проти Росії та заморожування активів понад 1500 осіб й організацій. Європейська комісія також планує запропонувати закон, щоб закрити додаткові лазівки, кажуть джерела.

Контекст

Країни Балтії та Польща прагнуть полегшити застосування санкцій до членів сімей і оточення найбагатших чоловіків і жінок Росії, але стикаються з опором із боку Угорщини, повідомили Politico кілька дипломатів ЄС. Нині чиновники ЄС можуть заморожувати активи та запроваджувати візові заборони на «провідних бізнесменів, які працюють у Росії». Литва, Латвія, Естонія та Польща хочуть розширити цю ухвалу, згідно з їхньою пропозицією, з якою ознайомилося Politico, щоб включити «їхніх найближчих родичів або інших фізичних осіб, які отримують від них вигоду».

Зазначається, що включення членів сімей олігархів та інших спільників «дозволило б піддати санкціям ще тисячі осіб без необхідності доводити їхню пряму участь у війні в Україні чи дії в економічних інтересах російської держави».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні