Категорія
Новини
Дата

В ЄС хочуть полегшити застосування санкцій до родичів та оточення бізнесменів з РФ, Угорщина проти – Politico

Країни Балтії та Польща прагнуть полегшити застосування санкцій до членів сімей та оточення найбагатших чоловіків і жінок Росії, але стикаються із опором з боку Угорщини, повідомили Politico кілька дипломатів ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нині чиновники ЄС можуть заморожувати активи та запроваджувати візові заборони на «провідних бізнесменів, які працюють у Росії». 
  • Литва, Латвія, Естонія та Польща тепер хочуть розширити цю ухвалу, згідно з їхньою пропозицією, з якою ознайомилося Politico, щоб включити «їх найближчих родичів або інших фізичних осіб, які отримують від них вигоду».
  • Зазначається, що включення членів сімей олігархів та інших спільників «дозволило б піддати санкціям ще тисячі осіб без необхідності доводити їхню пряму участь у війні в Україні чи дії в економічних інтересах російської держави».
  • Згідно із виданням, це може відноситися, наприклад, до колишньої дружини Путіна Людмили Очеретної, чиї дочки потрапили під санкції, а вона ні.
  • На зустрічі послів у вівторок, 21 лютого, Угорщина виступила проти таких планів. Будапешт стверджував, що ця пропозиція не була частиною 10-го пакету санкцій.
  • Новий пакет включає нові санкції щодо фінансового сектора, додаткові торгові обмеження та додаткові індивідуальні санкції. Найближчий союзник Путіна в ЄС угорський прем’єр Віктор Орбан знову погрожує накласти вето на продовження санкцій ЄС, які мають продовжуватись кожні шість місяців, тому що він хоче виключити чотирьох осіб зі списку, повідомили три дипломати.
  • Угорщина також виступає проти пропозиції, підтриманої всіма іншими країнами, щодо продовження періоду продовження з шести до 12 місяців.

Контекст

Європейський Союз запровадить 10-й пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами.

Європейський Союз має намір включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, зокрема Альфа-Банк, також планується запровадити санкції проти 130 фізичних і юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС буде спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

Нещодавно Угорщина заявила, що ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики, зазначив прем’єр-міністр країни Віктор Орбан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні