Категорія
Новини
Дата

Конгрес США розгляне законопроєкт про конфіскацію активів центробанку РФ на користь України. Він має двопартійну підтримку

1 хв читання

У Сенаті США зареєстрований законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні російських державних активів, зокрема російського центробанку. Про це йдеться у повідомленні комітету Сенату із закордонних справ.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєкт називається REPO Act (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians, або «Про відновлення економічного процвітання і можливостей для українців»). Його внесли одразу в Сенат і Палату представників.
  • Законопроєкт внесений представниками від обох партій, а також паралельно в Нижню палату, що збільшує шанси на його прийняття, зазначила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра. 
  • «Так, поки це законопроєкт, але це вже є юридичний прецедент, який відкриває правовий і юридично обґрунтований шлях до конфіскації суверенних активів РФ», – наголосила вона. 

Що передбачає законопроєкт

  • Надає президенту США повноваження конфіскувати російські суверенні активи, які були заморожені у Сполучених Штатах, та передати їх на відновлення України.
  • Забороняє переказ коштів російським організаціям, які перебувають під санкціями, доти, допоки РФ не піде з України і не погодиться на компенсації за шкоду, заподіяну її неспровокованою агресією.
  • Доручає президенту США працювати із союзниками та партнерами над створенням міжнародного компенсаційного механізму для передачі конфіскованих або заморожених суверенних активів РФ для відбудови України.
  • Надає Управлінню з координації санкцій Державного департаменту додаткові ресурси для роботи з партнерами та союзниками за кордоном для конфіскації додаткових суверенних активів РФ в інших країнах.

Контекст

22 грудня 2022 року Сенат США підтримав поправку до Закону про уповноваження на національну оборону США – Акт про конфіскацію активів для відновлення України. Поправка передбачала створення правового механізму конфіскації російських активів, які зараз заморожені в США.

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд з приблизно $640 млрд.

Раніше сенатор Патрік Ліхі заявив, що Федеральна резервна система США заморозила майже $100 млрд центробанку Росії. «Після року, коли Росія веде повномасштабну війну проти України, російські суверенні активи на суму понад $300 млрд залишаються замороженими в усьому світі», – нагадав сенатор США Джим Ріш.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні