Категорія
Новини
Дата

ЄС може обмежити експорт товарів до третіх країн у 11-му пакеті санкцій проти Росії – Урсула фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що 11-й пакет санкцій ЄС буде зосереджений на боротьбі з обходом санкцій. Про це вона сказала на пресконференції після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві 9 травня, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми додаємо більше продуктів, заборонених до транзиту, включно з матеріалами та деталями до літаків, які дорогою до третіх країн через Росію несподівано опиняються в руках Кремля», – завила фон дер Ляєн.
  • Вона зазначила, що Єврокомісія фіксує зростання торговельних потоків між ЄС і деякими країнами, а потім ці товари зʼявляються в Росії. «Ми можемо запропонувати країнам-членам накласти санкції на експорт цих товарів», – наголосила вона.
  • Голова Єврокомісії також не виключає «заборону тіньових операцій з третіми країнами, які навмисно обходять санкції».

Контекст

Обсяг паралельного імпорту до Росії перевищив $20 млрд, але його подальше зростання під питанням через нестачу складської інфраструктури в транзитних країнах, включаючи Білорусь, Казахстан, Киргизстан. Попит на такі площі з боку російських логістів і ритейлерів зріс удвічі.

За даними американських та європейських офіційних осіб, технології на мільйони доларів продовжують надходити на територію Росії в обхід санкцій. Чиновники зафіксували сплеск продажів чипів та інших електронних компонентів до Росії через Вірменію, Казахстан й інші країни.

Експорт із Німеччини до Казахстану, Вірменії, Грузії, Таджикистану, Білорусі, Киргизстану суттєво зріс після початку війни в Україні та запровадження санкцій проти РФ, писала Bild. Влада Німеччини вважає, що, ймовірно, йдеться про паралельний імпорт в обхід санкцій.

11-й пакет санкцій ЄС передбачатиме обмеження європейських компаній від продажу чутливих товарів сусідам Росії, які намагалися обійти заборону на імпорт. За даними Politico, історично склалося так, що Китай і Туреччина вважаються найбільш значущими економічними лініями Москви, проте дипломати називають держави Центральної Азії, такі як Казахстан і Узбекистан, своїми основними цілями при введенні санкційних обмежень.

Однак дипломати попередили, що реакція проти цих країн буде ризикованою через їхню геостратегічну важливість і потенційну реакцію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні