Категорія
Новини
Дата

Росія постачає німецькі товари в обхід санкцій через країни СНД

Експорт із Німеччини до Казахстану, Вірменії, Грузії, Таджикистану, Білорусі, Киргизстану суттєво зріс після початку війни в Україні та запровадження санкцій проти РФ, пише Bild із посиланням на дані Федерального статистичного відомства. Влада Німеччини вважає, що, ймовірно, йдеться про паралельний імпорт в обхід санкцій.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Німеччина вважає ситуацію неприпустимою, за даними Bild, на неї вже звернув увагу спецпредставник ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. 
  • За підрахунками Східного комітету німецької економіки, за минулий рік виріс експорт із Німеччини: автомобілів та автозапчастин (до Казахстану – на 507%, до Вірменії – на 761%), хімічної продукції (у Казахстан – на 129%, у Вірменію – на 110%), електрообладнання (в Узбекистан – на 105%, у Вірменію – на 344%), металопродукції (в Казахстан – на 137%) та одягу (в Казахстан – на 88%).
  • Загалом експорт із Німеччини до Казахстану, Вірменії та Грузії подвоївся, а постачання до Таджикистану зросли на 150%, до Білорусі – на 77%, до Киргизстану – на 994%.

Контекст

США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Раніше російські компанії завалили казахстанських партнерів новими проханнями допомогти їм обійти західні санкції й імпортувати вкрай необхідні товари, писало агентство Reuters із посиланням на джерела. За словами джерел, у росіян дуже довгий список покупок, який включає промислове обладнання, залізничні підшипники, передову електроніку, радіообладнання, турбіни, деталі літаків, сировину та навіть матеріали для банківських карток. Деякі російські фірми прагнули встановити довгострокові партнерські відносини для обходу санкцій.

Обсяг паралельного імпорту до Росії перевищив $20 млрд, але його подальше зростання під питанням через нестачу складської інфраструктури в транзитних країнах, включаючи Білорусь, Казахстан, Киргизстан, пише «Коммерсантъ». Попит на такі площі з боку російських логістів і ритейлерів зріс удвічі.

За даними американських та європейських офіційних осб, технології на мільйони доларів продовжують надходити на територію Росії в обхід санкцій, пише The New York Times. Чиновники зафіксували сплеск продажів чипів та інших електронних компонентів до Росії через Вірменію, Казахстан й інші країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні