Категорія
Новини
Дата

Паралельний імпорт у РФ сягнув $20 млрд і викликав нестачу складів у країнах СНД – «Коммерсантъ»

2 хв читання

Обсяг паралельного імпорту до Росії перевищив $20 млрд, але його подальше зростання під питанням через нестачу складської інфраструктури в транзитних країнах, включаючи Білорусь, Казахстан, Киргизстан, пише «Коммерсантъ». Попит на такі площі з боку російських логістів і ритейлерів зріс удвічі.

Ключові факти

  • Інтерес до ринків СНД почав різко зростати ще минулого року, коли потрібно було налагоджувати логістичні ланцюжки для паралельного імпорту до Росії, кажуть аналітики.
  • Станом на початок весни число запитів російських компаній на склади в пострадянських країнах збільшилося вдвічі, майже до 400 000 кв. м, підрахували у NF Group. Білорусь, Казахстан та середньоазіатські країни стали основним альтернативним каналом ввезення продукції з Європи, США, Японії до РФ та вивезення російських товарів на зарубіжні ринки, пояснюють у ДК «Ділові лінії». 
  • За даними Федеральної митної служби, до грудня 2022 року обсяг паралельного імпорту з початку його запуску в березні сягнув $20 млрд, або близько 2,4 млн т товарів. 
  • За словами віце-президента Noytech Supply Chain Solutions Євгена Макарова, низка міжнародних компаній розглядають роботу в СНД як можливість для продовження бізнесу з РФ.
  • Основний попит на склади формують великі ритейлери, зокрема з e-commerce, та логістичні оператори, зазначають у NF Group. Близько 80% запитів виходить від Wildberries та Ozon.
  • Водночас зростання попиту російських компаній на складські приміщення в країнах СНД зіткнулося з серйозним браком пропозиції.
  • За словами експертів, у Казахстані, Грузії, Вірменії, Киргизстані та Таджикистані вільних площ практично немає, у Білорусі рівень вакантності у логістичних парках не перевищує 2,8% з 1,6 млн кв. м готових обʼєктів, в Узбекистані – 4,5% із 207 000 кв. м. 
  • Один із логістичних операторів вважає, що нестача складської інфраструктури ускладнює подальше зростання обсягів паралельного імпорту до Росії.

Контекст

У серпні 2022 року віце-премʼєр РФ Денис Мантуров повідомив, що продажі на сірому ринку у Росії, також відомому як паралельний імпорт, за офіційними підрахунками, вже досягли майже $6,5 млрд і до кінця року могли становити $16 млрд. Водночас західні бренди готуються до судів через підробки та несанкціонований імпорт у Росії.

Найбільші російські маркетплейси хочуть налагодити продаж брендів, чиї власники призупинили роботу в РФ. Вони намагаються самі організувати паралельний імпорт таких товарів, пише «Комерсантъ». Деякі майданчики розраховують навіть почати торгівлю «важким люксом».

Станом на кінець лютого 2023 року до Росії досі вʼїжджають вантажівки з Coca Cola, туристи повертаються з-за кордону з товарами Zara, а місцеві онлайн-маркети скуповують меблеві запаси IKEA та навіть пропонують підробки. Хоча західні бренди пішли з країни, їхні товари досі там продаються, але за вищими цінами, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні