Категорія
Новини
Дата

ЄС може відмовитися від російської нафти протягом шести місяців – WSJ

Європейський Союз у межах шостого пакета санкцій проти РФ може закріпити відмову від російської нафти протягом шести місяців, пише The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах. Терміни можуть збільшити для Угорщини та Словаччини.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Центральним елементом шостого пакета санкцій ЄС стане заборона імпорту російської нафти та нафтопродуктів, пише видання.
  • Ембарго на нафту планується запровадити протягом шести місяців, а відмова від нафтопродуктів набуде чинності до кінця 2022 року. 
  • Термін збільшать для Угорщини та Словаччини, які отримають 20 місяців на відмову від нафти з РФ. Джерела повідомляють, що на подібні пільги також претендують Чехія та Болгарія.
  • 27 країн – членів блоку, які можуть ухвалити такі заходи лише одноголосно, обговорять цю пропозицію в середу і можуть прийняти рішення вже цього тижня. Дипломати заявили, що можуть бути жорсткі дискусії щодо низки пунктів пакета, хоча зʼявився широкий консенсус на користь нафтового ембарго.

Ключові факти

ЄС прагне знизити свою залежність від нафти і газу з РФ та шукає альтернативні джерела енергоресурсів. Зокрема, Євросоюз активізує співпрацю з африканськими країнами.

Експорт сирої нафти із США до Європи у квітні зріс до максимуму з 2016 року, коли США дозволили вивозити сировину. Нафтові компанії США відправили європейським покупцям майже 50 млн барелів із великих терміналів у Техасі та Луїзіані. Це майже половина загального обсягу нафти, яку направили за кордон з Мексиканської затоки.

Світовий нафтовий ринок вже втратив 1 млн барелів нафти з РФ, і в травні ця цифра може збільшитися вдвічі, прогнозує глава нафтогазової компанії BP Бернард Луні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні