Категорія
Новини
Дата

ЄС шукатиме альтернативу російському газу в Африці. Брюссель розраховує на Нігерію, Сенегал та Анголу

Європейський Союз активізує співпрацю з африканськими країнами, щоб позбутися залежності від імпорту російського природного газу, пише Bloomberg. Вже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу на дві третини.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Країни Африки, зокрема, Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують великий невикористаний потенціал скрапленого газу, йдеться у проєкті енергетичної стратегії. 
  • Ухвалити документ мають вже у травні як частину пакету з реалізації плану ЄС щодо скорочення енергетичної залежності від РФ.
  • ЄС найближчими днями надасть докладніші інструкції про те, як компаніям слід реагувати на вимогу РФ платити за паливо в рублях, пише видання.
  • Стратегія також передбачає: збільшення у 2022 році LNG-імпорту на 50 млрд куб м; реалізацію угоди зі США про додаткове постачання 15 млрд куб м LNG вже у 2022 році; підписання меморандуму з Єгиптом та Ізраїлем для збільшення постачання LNG до літа 2022 року; подвоєння пропускної спроможності Південного газового коридору, яким до Європи надходить газ з Азербайджану, до 20 млрд куб м на рік.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні» країни розраховуватися за російський газ у рублях. Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ.

Минулого тижня «Газпром» повністю зупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNiG (Польща). Перед цим країни відмовилися платити за поставки в рублях. 

Десять компаній у ЄС відкрили рублеві рахунки у «Газпромбанку», як того вимагає Кремль, при цьому чотири з них вже провели оплату в рублях, повідомив Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до «Газпрому».

У ЄС немає країн чи компаній, які планують платити «Газпрому» в рублях за схемою, запропонованою РФ, заявили в Брюсселі після екстреного засідання Ради ЄС 2 травня, єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, а також міністр екологічних перетворень Франції Барбара Помпілі. За словами Помпілі, на засіданні всі держави ЄС заявили, що дотримуються санкцій та поважають контракти з «Газпромом», які передбачають оплату в євро або доларах.

Усі держави ЄС також засудили одностороннє рішення «Газпрому» припинити постачання до Польщі та Болгарії, розповіла французький міністр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні