Категорія
Новини
Дата

ЄС надасть Україні €517 млн через програми ЄБРР

1 хв читання

Європейський Союз надасть Україні €517 млн фінансування через програми Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), зокрема €143 млн передбачено на проєкти ЄБРР з українськими містами. Про це йдеться у пресрелізі ЄБРР.

Ключові факти

  • Україна отримає фінансову гарантію в розмірі €140 млн для Програми відновлення фінансової інклюзивності ЄБРР. 
  • ЄБРР також запропонує змішані гранти в розмірі €30 млн та технічну допомогу в розмірі €7 млн для Програми конкурентоспроможності та інклюзії МСП в Україні. 
  • Ще €150 млн фінансової гарантії та €7,5 млн технічної допомоги буде спрямовано на гарантійну програму Hi-Bar, яка підтримує як нові, так і наявні технології пом’якшення кліматичних змін, зокрема в енергетичному секторі.
  • ЄС також надасть фінансову гарантію в розмірі €150 млн разом зі змішаними грантами в розмірі €25 млн і технічною допомогою в розмірі €7,5 млн для Програми ЄБРР з підвищення стійкості муніципалітетів, інфраструктури та промисловості. Кошти спрямують на реконструкцію у різних секторах, зокрема промисловість, транспорт і муніципальну інфраструктуру.
  • Передбачено кредитний пакет для Миколаєва на суму до €25 млн на відновлення інфраструктури водопостачання та обслуговування порту і суднобудівництва.
  • До €15 млн буде виділено на підтримку міста Луцьк у модернізації міської системи централізованого теплопостачання.
  • Окрім угоди з Харковом про попереднє фінансування, ЄБРР підписав аналогічні угоди з Кривим Рогом і Києвом на загальну суму до €87 млн для трьох міст.

Контекст

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд, до €34 млрд, з метою надання подальшої підтримки Україні. Минулого року ЄБРР надав €2,1 млрд Україні, що на 23,5%, або на €0,4 млрд більше, ніж у 2022 році. 

ЄБРР планує інвестувати в Україну до €10 млрд протягом наступних пʼяти років, повідомили в інтервʼю Forbes Ukraine віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк і директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патрон.

Банк сфокусувався на пʼяти основних напрямах для підтримки України, частково у приватному секторі, частково у державному секторі. Йдеться про енергетичну безпеку, важливу інфраструктуру, продовольчу безпеку, підтримку бізнесу і торгове фінансування.

ЄБРР продовжить фінансову підтримку України до кінця війни в обсязі приблизно €1,5 млрд на рік. Також ЄБРР напрацював механізми для страхування воєнних ризиків для створюваних бізнесів та інвестицій, розповіла старша банкір агробізнесу ЄБРР Анна Лебединець на конференції Grain Storege Forum у Києві 28 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні