Категорія
Новини
Дата

Україна отримає €1 млрд на відновлення та підтримку бізнесу від Європейського інвестиційного банку

1 хв читання

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) планує підписати угоди про нове фінансування на суму понад €1 млрд для підтримки бізнесу та відновлення критичної інфраструктури України, повідомила очільниця банку Надя Кальвіньо, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • Кальвіньо зазначила, що під час цієї конференції з відновлення в Берліні підпише угоди про нове фінансування, отже, банк мобілізує понад €1 млрд на підтримку малого та середнього бізнесу в Україні, а також на відновлення критично важливої інфраструктури. Зокрема лікарень, дитячих садків, шкіл тощо.
  • Вона додала, що банк планує запровадити в Україні флагманську програму дорадчих послуг Європейського Союзу.
  • Президентка ЄІБ нагадала, що з початку війни ця структура виділила понад €2 млрд на відновлення пошкодженої інфраструктури у сферах енергетики, транспорту, а також прикордонних переходів.
  • Вона додала, що банк буде продовжувати підтримувати Україну, висловивши сподівання, що дуже скоро «банк долучиться до відбудови країни після війни».

Контекст

З моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році ЄІБ запропонував негайну допомогу Україні, виділивши €1,7 млрд фінансування з 2022-го та допомагаючи фінансувати ремонт зруйнованої інфраструктури. Банк ЄС також надав кредитну лінію у розмірі €4 млрд для підтримки інтеграції біженців з України в країнах ЄС.

У квітні стало відомо, що Україна отримає €560 млн від ЄІБ для проєктів в енергетиці, транспортній інфраструктурі, відбудові житла, а також на проєкти, які підтримають економічне відновлення та український бізнес.

Станом на травень через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку надала аналітична команда Київської школи економіки (KSE).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні