Категорія
Новини
Дата

ЄБРР продовжить підтримувати Україну в межах €1,5 млрд на рік до кінця війни

1 хв читання

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) продовжить фінансову підтримку України до кінця війни в обсязі приблизно €1,5 млрд на рік. Також ЄБРР напрацював механізми для страхування воєнних ризиків для створюваних бізнесів та інвестицій. Про це розповіла старший банкір агробізнесу ЄБРР Анна Лебединець на конференції Grain Storege Forum у Києві 28 травня, пише «Інтерфакс-Україна».

Деталі

  • Від початку повномасштабного вторгнення ЄБРР профінансував проєкти в усіх галузях економіки України на €4 млрд і продовжить цю підтримку, доки ситуація не зміниться, зазначила Лебединець. За її словами, після війни фінансування буде збільшено для відновлення країни.
  • Серед найчастіших запитів клієнтів банку з агросектору представниця ЄБРР назвала розвиток рослинництва, тваринництва, а також активний інтерес до біоенергетики.
  • Багато хто думає над тим, як можна переробляти більше в Україні й створювати додану вартість у країні – почастішали запити на розвиток борошномельних підприємств, розповіла старший банкір агробізнесу ЄБРР. 
  • Зростають запити для розвитку бізнесу на заході України, а також відкриття його структурних підрозділів за кордоном.
  • Лебединець зазначила, що ЄБРР вже напрацював низку механізмів для страхування воєнних ризиків для створюваних бізнесів та інвестицій. Крім того, наприкінці 2024 року ЄБРР зможе запропонувати інструмент страхування товарів, які перебувають на зберіганні або які пересувають усередині України, де ризики значно вищі, ніж за межами держави, що воює. Банкір прогнозує, що цей інструмент запрацює до кінця року.

Контекст

ЄБРР збільшив обсяги інвестицій після російського вторгнення у лютому 2022 року і вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022–2023 років.

У 2023 році керуючі ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал на €4 млрд до €34 млрд з метою надання подальшої підтримки Україні. Минулого року ЄБРР надав €2,1 млрд в Україні, що на 23,5%, або на €0,4 млрд більше, ніж у 2022 році. 

ЄБРР планує інвестувати в Україну до €10 млрд протягом наступних пʼяти років, повідомили в інтервʼю Forbes Ukraine віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк та директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патрон.

Банк сфокусувався на пʼяти основних напрямках для підтримки України, частково у приватному секторі, частково у державному секторі. Йдеться про енергетичну безпеку, важливу інфраструктуру, продовольчу безпеку, підтримку бізнесу і торгове фінансування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні