Категорія
Новини
Дата

ЄС оштрафував Meta на рекордні €1,2 млрд за передачу даних у США

У понеділок, 22 травня, компанія Metа була оштрафована провідним регулятором конфіденційності в Європейському Союзі на рекордну суму €1,2 млрд за обробку інформації про користувачів і передачу даних користувачів у США, пише The Wall Street Journal. Meta планує оскаржити «невиправданий» штраф, який «створює небезпечний прецедент для незліченної кількості інших компаній».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Штраф, накладений комісаром із захисту даних Ірландії (DPC), стосується передачі персональних даних Meta і перевищив попередній рекордний штраф ЄС у розмірі €746 млн, накладений Люксембургом на Amazon.com Inc. у 2021 році, згідно із заявою DPC.
  • Очікується, що головний регулятор конфіденційності в ЄС заявить, що Facebook протягом багатьох років незаконно зберігав дані про європейських користувачів на своїх серверах у США, де до цієї інформації могли отримати доступ американські шпигунські агенції, кажуть джерела WSJ.
  • Крім накладення штрафу, рішення також наказує Meta припинити відправку інформації про європейських користувачів Facebook у США та видалити вже відправлені дані протягом шести місяців, хоча Meta може уникнути цього, якщо Вашингтон завершить угоду з ЄС щодо дозволу передачі даних до цього.
  • Meta, поряд із багатьма іншими американськими технологічними компаніями, переміщає дані з Європи до США, де компанія керує своїми основними центрами обробки даних, пропонуючи свої послуги.
  • Meta раніше заявляла, що вітає прогрес, досягнутий політиками ЄС та США в укладанні нової угоди з передачі даних, і заявляла, що справа має ширший характер і вплив далеко за межами Facebook.

Контекст

США та ЄС працюють над укладанням нової трансатлантичної угоди щодо передачі даних. Відповідно до неї, вперше узгодженої в 2022 році, ЄС зніме багато обмежень для компаній, які надсилають дані до США, за умови, що США вирішать проблеми, порушені судом ЄС, наприклад, надавши європейцям нові права на оскарження стеження.

Угода досі офіційно не завершена офіційними особами ЄС, оскільки вони кажуть, що уряд США не повністю виконав свою частину угоди. Водночас деякі європейські політики заявили, що, на їхню думку, угода має бути переглянута.

Очікується, що рішення, ухвалене в понеділок, дасть Meta шість місяців на те, щоб привести свою обробку даних європейських користувачів Facebook у відповідність до правил передачі даних. 

Завершена угода про передачу даних між ЄС та США дозволить компанії виконати цю вимогу, кажуть джерела. Але така угода не скасує штраф у розмірі €1,2 млрд, який покриває минулі трансфери.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні