Категорія
Новини
Дата

Суд ЄС підтвердив антимонопольний штраф Google у понад €4 млрд

Суд загальної юрисдикції ЄС підтвердив рішення Брюсселя про накладення на Google рекордного антимонопольного штрафу у розмірі кількох мільярдів євро. Очікується, що Google подасть апеляцію, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Суд значною мірою підтверджує рішення Комісії про те, що Google наклала незаконні обмеження на виробників мобільних пристроїв Android та операторів мобільного звʼязку, щоб зміцнити домінуюче положення своєї пошукової системи», – йдеться у повідомленні.
  • Однак суд скоротив розмір штрафу, що підлягає сплаті Google, з €4,34 млрд до €4,125 млрд, щоб «краще відобразити тяжкість та тривалість порушення».
  • Ця перемога стала полегшенням для регуляторів ЄС, які нещодавно програли антимонопольні справи проти Intel та Qualcomm. Очікується, що Google подасть апеляцію. 
  • Reuters повідомляє, що це рекордний штраф за порушення антимонопольного законодавства, а загалом Антимонопольний орган ЄС наклав €8,25 млрд штрафів на найпопулярніший у світі інтернет-пошуковик в рамках трьох розслідувань, що тривали понад десять років.
  • Це друга судова поразка для Google, яка програла справу про штраф у розмірі €2,42 млрд минулого року, першу з трьох справ.
  • Комісія у своєму рішенні від 2018 року заявила, що Google використовувала Android, щоб закріпити своє домінуюче становище в загальному інтернет-пошуку за допомогою платежів великим виробникам та операторам мобільного звʼязку та обмежень.
  • Google заявила, що діяла, як і багато інших компаній, і що такі платежі та угоди допомагають зберегти Android як безкоштовну операційну систему, критикуючи рішення ЄС як таке, що не відповідає економічній реальності мобільних програмних платформ.

Контекст.

Вчора стало відомо, що проти американського техногіганта Google готуються судові позови у ЄС та Великій Британії на загальну суму €25 млрд, пише The Guardian. Корпорацію звинувачують у нечесній конкуренції на ринку цифрової реклами.

У Великій Британії позов до Апеляційного трибуналу з питань конкуренції планує подати юридична фірма Humphries Kerstetter. За її даними, через антиконкурентну поведінку Google інформаційні сайти і малий бізнес втратили близько £7 млрд. 

Водночас Google у коментарі виданню зазначив, що його інструменти допомагають вебсайтам знаходити потенційну аудиторію. Лише у Великій Британії це принесло 700 000 підприємств додаткові £55 млрд.

Окрім цього Державна комісія із захисту особистої інформації Південної Кореї в середу заявила, що оштрафувала Google на 69,2 млрд вон ($50 млн) і Meta на 30,8 млрд вон ($22 млн) за збір особистої інформації без згоди користувачів та використання її для персоналізованої онлайн – реклами.

Google також звинувачують в обмані рекламодавців у США. Реклама – основне джерело доходу для Google, проте американський суд стверджує, що компанія багато років продавала її нечесно. Вже два роки суд США розслідує бізнес техгігантів – Apple, Google, Facebook та Amazon. Їх звинувачують у монополізації ринку та нечесній конкуренції.

Вперше прокурори США подали позов проти рекламного бізнесу Google у грудні 2020 року, але його деталі стали публічними лише у січні 2022-го, після розслідування The Wall Street Journal.

Суть обвинувачень така: щоб позбутися конкурентів та заробити більше, Google штучно підвищував ціни для учасників рекламних аукціонів, а вторговані гроші витрачав на просування своїх VIP-клієнтів.

 

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні