Категорія
Новини
Дата

ЄС повторно оштрафував Intel на $400 млн за зловживання становищем на ринку

Антимонопольні органи Європейського Союзу наклали на корпорацію Intel новий штраф у розмірі €376,36 млн ($400 млн) після того, як суд ЄС скасував рекордний штраф у розмірі €1,06 млрд, накладений на виробника мікросхем, пише Reuters. Йдеться про зловживання домінуючим становищем на ринку.

Ключові факти

  • Рішення послідувало після часткового скасування Генеральним судом ЄС у 2022 році штрафу в розмірі €1,06 млрд, який Комісія наклала на Intel у 2009 році за спробу придушити конкуруючу компанію Advanced Micro Devices на ринку так званих центральних процесорів x86.
  • Тоді суд відхилив висновок Комісії про те, що знижки, що надаються Intel виробникам компʼютерів, спотворили конкуренцію.
  • У своєму новому рішенні Комісія заявила, що штраф тепер заснований на виплатах, зроблених Intel у період з 2002 по 2006 рік виробникам компʼютерів Hewlett Packard, Acer та Lenovo за зупинення або затримку випуску конкретних продуктів, що містять процесори x86 конкурентів.
  • Минулого року суд підтвердив, що ці виплати були зловживанням становищем на ринку, але скасував загальну суму штрафу.
  • Раніше цього року Intel вже зазначала, що комісія «відновила адміністративну процедуру для визначення штрафу проти Intel» на підставі встановленого зловживання.

Контекст

Intel вирішив побудувати у Вроцлаві завод на $4,6 млрд. Новий завод Intel у Польщі розташовуватиметься на ділянці площею 285 га. Своєю чергою регіон побудує нові дороги до нього, водоочисні споруди та високовольтні лінії електропередач. Intel також дозволили звести будівлі висотою 50 м, що на 20 м перевищує чинну норму.

Також виробник мікросхем Intel Corp витратить $25 млрд на новий завод в Ізраїлі, заявив премʼєр-міністр країни Беньямін Нетаньягу. За його словами, це найбільша міжнародна інвестиція в країні.

Окрім цього Іntel розраховує отримати €10 млрд у вигляді субсидій від уряду Німеччини для будівництва заводу з виробництва мікросхем у східній частині країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні