Категорія
Новини
Дата

Intel планує інвестувати $25 млрд у завод в Ізраїлі

Американський виробник мікросхем Intel Corp витратить $25 млрд на новий завод в Ізраїлі, заявив премʼєр-міністр країни Беньямін Нетаньягу, пише Reuters. Він назвав це найбільшою міжнародною інвестицією в країні.

Ключові факти

  • Завод у Кірʼят-Гаті має відкритися у 2027 році і на ньому працюватимуть тисячі людей, повідомило міністерство фінансів Ізраїлю. 
  • Згідно з веб-сайтом компанії, за майже пʼять десятиліть роботи в Ізраїлі Intel перетворилася на найбільшого в країні приватного роботодавця та експортера, а також на лідера місцевої електронної й інформаційної індустрії.
  • У 2017 році Intel купила ізраїльську компанію Mobileye Global Inc, яка розробляє та впроваджує передові системи допомоги водієві за $15 млрд. Intel вивела Mobileye на біржу минулого року.
  • Оголошуючи угоду, Нетаньягу назвав її «величезним досягненням для ізраїльської економіки – 90 млрд шекелів ($25 млрд) – найбільша інвестиція, яка будь-коли здійснена міжнародною компанією в Ізраїлі».
  • У заяві Intel йдеться, що її операції в Ізраїлі «відіграли вирішальну роль» у глобальному успіху компанії.
  • «Наш намір розширити виробничі потужності в Ізраїлі зумовлений нашою прихильністю до задоволення майбутніх виробничих потреб… і ми цінуємо постійну підтримку ізраїльського уряду», – йдеться у повідомленні.

Контекст

У грудні 2022 року стало відомо, що до 2000 співробітників ірландського підрозділу Intel отримали тримісячну неоплачувану відпустку в межах заходів зі скорочення витрат американського чипового гіганта. Зазначалося, що компанія також активно вивчає можливість звільнень у деяких підрозділах, адже скорочує витрати бізнесу на суму до $10 млрд.

У лютому Intel урізала заробітну плату своїм менеджерам і керівникам вищої ланки, що є незвичайним кроком американського виробника мікросхем для економії коштів.

Intel Corp зазнала найбільших в історії квартальних збитків на тлі скорочення попиту на ПК, пише The Wall Street Journal. Для провідного світового виробника компʼютерних компонентів це вже другий збитковий квартал поспіль. Чистий збиток становив $2,76 млрд, або $0,66 у розрахунку на акцію, порівняно з чистим прибутком $8,11 млрд, або $1,98 на акцію, за аналогічний період роком раніше.

Востаннє про великі збитки Intel заявляла в четвертому кварталі 2017 року, коли вони сягнули $687 млн.

Нещодавно стало відомо, що Іntel розраховує отримати €10 млрд у вигляді субсидій від уряду Німеччини для будівництва заводу з виробництва мікросхем у східній частині країни. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з цим питанням. Раніше передбачалося €6,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні