Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно пропонує припинити постачання російської нафти трубопроводом «Дружба» до Німеччини та Польщі

ЄС запропонував у межах 11-го пакету санкцій офіційно зупинити постачання російської нафти трубопроводом «Дружба» до Німеччини та Польщі, пише Bloomberg. Виняток буде зроблено для Угорщини, Чехії та Словаччини, які отримують нафту південною гілкою трубопроводу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше Німеччині та Польщі було дозволено як відступ від санкцій ЄС продовжувати отримувати нафту північною гілкою нафтопроводу «Дружба», але попри це, обидві країни вже припинили приймати сиру нафту, виконавши попередні обіцянки.
  • Тож такий крок буде значною мірою символічним. 
  • Раніше через відмову від постачань з РФ у кількох нафтопереробних заводів ускладнилася логістика для доступу до альтернативних сортів нафти. 
  • Німеччина та Польща імпортували в середньому близько 480 000 барелів на день через «Дружбу» у 2022 році. На Угорщину, Чехію та Словаччину на південній ділянці в середньому припадало майже 290 000 барелів на день, і цей рівень цього року трохи знизився.
  • Пропозиція стане частиною 11-го пакету санкцій ЄС проти Росії і вимагатиме підтримки всіх держав-членів, нині переговори тривають.

Контекст

Польща і до цього наполягала на введенні санкцій щодо північної гілки «Дружби». Країна розірвала свій останній контракт на постачання навесні після того, як Росія призупинила постачання у лютому.

Відколи поставки російської нафти припинилися, невелика кількість казахстанської нафти пройшла через «Дружбу», про її заборону не йдеться, оскільки імпорт з інших третіх країн дозволений, зокрема у разі транзиту нафти через Росію.

Щоб прояснити цей момент, пропозиції ЄС також включають винятки, які дозволяють надавати послуги, необхідні для забезпечення можливості купівлі, імпорту або транспортування нафти, що добувається в Казахстані, та обслуговування трубопроводу Каспійського консорціуму (КТК).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні