Категорія
Новини
Дата

Польська PKN Orlen вимагатиме компенсацію від РФ через припинення постачання нафти

Польська компанія PKN Orlen вимагатиме компенсацію після того, як Росія припинила постачання нафти до Польщі трубопроводом «Дружба» наприкінці лютого, заявив генеральний директор Даніель Обайтек, не уточнивши подробиць, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Росіяни перестали качати нафту в Польщу… тому тепер ми подамо до суду та вимагатимемо відшкодування», – сказав він Radio Zet. Обайтек відмовився назвати суму потенційної компенсації, й заявив, що не може обговорювати деталі контрактів компанії.
  • У березні минулого року Польща зобовʼязалася припинити використання російської нафти до кінця 2022 року, коли минув термін дії довгострокового контракту PKN з «Роснефтью». Компанія також має угоду з «Татнефтью», термін дії якої закінчується в 2024 році.
  • Минулого тижня премʼєрміністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща скоротить імпорт нафти з Росії майже до нуля в лютому-березні з приблизно 10% нафти, яка перероблялася PKN на початку 2023 року.

Контекст

26 лютого найбільша польська нафтова компанія PKN Orlen заявила, що несподівано припинила приймання нафти північною гілкою нафтопроводу «Дружба». Потоки цього місяця заплановані на рівні близько 220 000 т – приблизно 58 000 барелів на день, що більш ніж наполовину менше від січневих відвантажень. 

PKN Orlen вирішила не продовжувати контракт, що минув, з російським нафтовим гігантом ПАТ «Роснефть». На російську нафту припадає близько 10% польських постачань після того, як країна поспішила скоротити імпорт через вторгнення РФ в Україну.

Потоки нафти з Росії до Польщі зупинилися після того, як нафтопровідний оператор «Транснефть» не отримав документів, необхідних для пропуску нафти з країни, писало агентство Bloomberg.

Польща є одним із союзників України, вона надає гуманітарну та військову допомогу. Польща також була першою європейською країною, постачання газу якій Росія припинила 2022 року, за кілька днів після початку війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні