Категорія
Новини
Дата

Польща пропонує жорсткі санкції проти РФ. У пакеті заборона на імпорт нафти трубопроводом «Дружба», СПГ та алмазів

Цього місяця Польща подала пропозицію про новий пакет санкцій проти Росії за ведення війни проти України. Згідно з документом, з яким ознайомилося агентство Reuters, він включає заборону на нафту, газ та імпорт алмазів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Письмова пропозиція, за словами дипломатичного джерела, вже була доставлена до Європейської комісії, далі відбуватимуться тривалі і складні переговори між 27 країнами блоку.
  • Пропозиція Варшави передбачає зупинку імпорту російської нафти північною гілкою трубопроводу «Дружба», що йде до Німеччини. Вона також покладе край імпорту російських алмазів і природного газу, включаючи СПГ, і обмежить співпрацю в галузі ядерної енергетики.
  • Німеччина та Литва також виступають за санкції щодо ядерної енергетики з винятками для таких країн, як Угорщина та Франція, які торгують із Росією.
  • Угорщина, яка минулого тижня заявила, що погодилася змінити свій контракт із російським «Росатомом» на розширення атомної електростанції в Пакші, досі рішуче виступала проти будь-яких санкцій щодо російської атомної енергетики.
  • Бельгія, де знаходиться найбільший у світі центр торгівлі алмазами Антверпен, донині успішно лобіювала захист цього сектору від санкцій.

Контекст

ЄС уже ввів 10 раундів санкційних заходів проти Росії після повномасштабного вторгнення Москви до України у лютому 2022 року.

Виконавчий директор ЄС, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн раніше заявляла, що 11-й пакет буде спрямовано на боротьбу з обходом існуючих обмежень, зокрема, на запчастини та обладнання, які Росія використовує на полі бою проти України.

ЄС майже вичерпав свої можливості каральних заходів проти Росії, увагу блоку необхідно переключити на фінансову та військову підтримку України, заявив в інтервʼю Euractiv головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. Через рік після вторгнення ЄС підходить «до кінця цих сходинок», визнав Боррель, відповідаючи на питання про наступні можливі кроки, які блок міг би зробити у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Брюссель планував після великодніх свят провести новий раунд переговорів між Європейською комісією та послами ЄС щодо 11-го пакету санкцій проти Росії у звʼязку з вторгненням в Україну, пише Politico

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні