Категорія
Новини
Дата

Росія припинила постачання нафти до Польщі трубопроводом «Дружба»

Потоки нафти з Росії до Польщі зупинилися після того, як нафтопровідний оператор «Транснефть» не отримав документів, необхідних для пропуску нафти з країни, пише Bloomberg. В польській нафтовій компанії Orlen заявили, що це не вплине на споживачів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Російський виробник нафти, яка мала бути доставлена до Польщі в останні дні лютого, не надіслав замовлення на відвантаження та оплату за транзит, заявив представник «Транснефти» Ігор Дьомін. За його словами, графік завантаження оператора трубопроводу також було змінено, щоб унеможливити потоки на польські нафтопереробні заводи.
  • Для постачання нафти на закордонні ринки «Транснефти» потрібен план експорту, затверджений Міненерго Росії, та замовлення на відвантаження від нафтовидобувачів. За словами Дьоміна, згідно з початковим експортним планом, постачання російської нафти до Польщі було заплановано на останню декаду лютого. 
  • Польща неодноразово заявляла, що планує повністю припинити купувати нафту в країні. Але без офіційних європейських санкцій Варшава не змогла розірвати єдиний контракт з російським постачальником, що залишився. Компанія Orlen, зареєстрована у Варшаві, заявила, що зупинка «Дружби», до якої вона підготувалася, не вплине на споживачів.
  • «Ми ефективно забезпечуємо постачання сировини. Росія припинила постачання нафти до Польщі, до чого ми повністю готові. Тільки 10% сировини надходило з Росії, і ми замінимо її нафтою з інших напрямків. Це результат диверсифікації, яку ми проводили останніми роками», – написав голова PKN Orlen Даніель Обайтек.
  • Південна ділянка «Дружби», яка постачає нафту до Угорщини, Чехії та Словаччини, у суботу, 26 лютого, працювала у звичайному режимі.

Контекст

26 лютого найбільша польська нафтова компанія PKN Orlen заявила, що несподівано припинила прийом нафти північною гілкою нафтопроводу «Дружба». Потоки цього місяця були заплановані на рівні близько 220 000 т — приблизно 58 000 барелів на день — що більш ніж наполовину менше від січневих відвантажень. 

PKN Orlen вирішила не продовжувати контракт, що минув минулого місяця, з російським нафтовим гігантом ПАТ «Роснефть». Ще діє договір постачання з ПАТ «Татнафта».

На російську нафту припадає близько 10% польських постачань після того, як країна поспішила скоротити імпорт через вторгнення РФ в Україну.

Припинення лютневих потоків відбулося лише за кілька днів до запланованого Росією скорочення видобутку на 500 000 барелів на день у березні у відповідь на західні санкції. Скорочення еквівалентне приблизно 5% національного виробництва у січні.

Польща є одним союзників України, вона надає гуманітарну та військову допомогу. Польща також була першою європейською країною, постачання газу якій Росія припинила 2022 року, за кілька днів після початку війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні