Категорія
Новини
Дата

ЄС пропонує план кіберзахисту на тлі загрози з боку Росії

Європейська комісія запропонувала два плани дій для усунення проблеми у сфері безпеки після вторгнення Росії в Україну. Один із них покликаний зміцнити кіберзахист, інший – дати змогу збройним силам швидше та краще переміщатися через кордони, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представник ЄС заявив, що російські кібератаки на країни Європейського Союзу та їхніх партнерів стали «тривожним дзвінком». За його словами, необхідні додаткові дії для захисту громадян і збройних сил, а також необхідно активізувати співпрацю з НАТО.
  • «Війна повернулася до наших кордонів, а агресія Росії проти України підриває мир та міжнародну правову систему в усьому світі, – заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, оголосивши про плани. – Це впливає на нас, і ми маємо адаптувати нашу оборонну політику до цього нового середовища».
  • Окремо генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив про зростаючі загрози в кіберпросторі, відзначивши недавні атаки на супутники, критично важливу інфраструктуру та урядові установи, особливо в рамках війни Росії проти України.
  • Політика, запропонована Європейською комісією, підвищить можливості кіберзахисту ЄС та зміцнить координацію та співпрацю між військовими та громадянськими кіберспільнотами.
  • Ця ініціатива є частиною низки заходів, запропонованих Комісією зі зміцнення кібербезпеки ЄС на тлі хвилі кібератак на уряди та підприємства по всьому світу.
  • Минулого тижня агентство ЄС з кібербезпеки ENISA заявило, що вторгнення в Україну призвело до більш руйнівних та широкомасштабних кібератак на ЄС з початку року до липня.
  • Окремий План дій з військової мобільності, запропонований Комісією, спрямований на те, щоб допомогти країнам ЄС та їхнім партнерам більш ефективно перевозити війська та техніку, працювати над «краще повʼязаною та захищеною інфраструктурою» та зміцнювати співпрацю з НАТО.
  • «Щоб збройні сили могли реально щось змінити на місцях, вони мають рухатися швидко. Їх не можна блокувати через бюрократію чи відсутність адаптованої інфраструктури», – заявила віцепрезидент Єврокомісії Маргрет Вестагер.

Контекст

За минулий рік Держспецзв’язку України зафіксувала 147 хакерських атак, більшість – із Росії. Вже у січні 2022 року уразили близько 70 урядових сайтів, а на їхніх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки що немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло в майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Українські розробники й спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч любителів і професіоналів долучилися до атак на російські сайти та інфраструктуру.

Україна перебуває на третьому етапі кібервійни з Росією, ворог атакує комунальні служби та компанії, які надають послуги цивільному населенню. Про це в інтервʼю Wired повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Кібервійна продовжується і ведеться в основному проти цивільної інфраструктури: комунальних служб та компаній, які надають послуги цивільному населенню, оскільки на другому етапі їм не вдалося зруйнувати лінії звʼязку та здатність тримати людей у ​​курсі того, що відбувається. 

ГУР повідомило, що Росія планує масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України.

Зараз Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, заявив заступник голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Віктор Жора.

Глобальна агенція «Інтерпол» готується до ризику того, що імерсивні онлайн-середовища – «метасвіти» – можуть створити нові види кіберзлочинів і дати змогу вже наявним злочинам відбуватися в більшому масштабі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні