ЄС розглядає можливість обмеження експорту, щоб закрити лазівки у санкціях проти РФ – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС розглядає можливість обмеження експорту, щоб закрити лазівки у санкціях проти РФ – FT

Getty Images

Брюссель обговорює обмеження на експорт деяких товарів з ЄС до країн, котрі, як він підозрює, реекспортують підсанкційну продукцію до Росії, пише Financial Times. Крок свідчитиме про зусилля ЄС щодо протидії обходу санкцій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За інформацією джерел, Європейська комісія приватно вивчила юридичний механізм, який дозволив би їй обмежувати продажі вузького спектра продуктів до деяких третіх країн, оскільки вона прагне закрити лазівки, які дозволили постачання заборонених продуктів до Росії та сприяли її військовим зусиллям.
  • Деякі держави-члени незадоволені потенційними наслідками пропозиції, зокрема тим, як вона може вплинути на відносини з третіми країнами, додали джерела. Подальше обговорення пропозиції має відбутися наступного тижня.
  • Відповідно до обговорюваного механізму, ЄС спочатку розробить правову базу, що дозволяє ідентифікувати продукти та країни, що викликають занепокоєння, але не називаючи їх. Після належного попередження він може додати назви цільових продуктів та пунктів призначення експортного контролю.
  • За словами осіб, знайомих із процесом, цю ідею було висловлено під час обговорень між комісією та високопоставленими дипломатами ЄС минулого тижня, оскільки Брюссель готує свій 11-й пакет санкцій.
  • Нині у сторін виникають питання, зокрема щодо геополітичних наслідків обмеження торгівлі з країнами, які не беруть безпосередньої участі у війні в Україні, навіть якщо обмеження матимуть цілеспрямований та тимчасовий характер.
  • За словами одного з дипломатів, також незрозуміло, як забезпечити сумісність обмежень із правилами світової торгівлі та які юридичні процедури будуть потрібні для набуття чинності.

Контекст

Усередині «Великої сімки» США закликають до повної заборони експорту до Росії після того, як розчарувалися у кількості лазівок, які Москва використовувала для імпорту західних технологій через треті країни.

Хоча ЄС і Японія виступили проти цієї пропозиції, вони мають намір домовитися на саміті G7 наступного місяця, щоб «закрити лазівки, які дозволяють юрисдикціям третіх країн отримувати доступ та реекспортувати обмежені товари, послуги чи технології G7 до Росії», згідно з проєктом заяви.

Лідери G7 зустрінуться у Хіросімі 19 травня на триденному саміті, присвяченому наслідкам війни Росії проти України, економічній безпеці, зеленим інвестиціям та Індо-Тихоокеанському регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні