Категорія
Новини
Дата

G7 планує блокувати російські активи до закінчення війни та відшкодування Україні збитків

Країни «Великої сімки» мають намір блокувати російські активи до закінчення війни в Україні, йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ. Також вони планують і надалі посилювати санкції проти РФ та контролювати їх дотримання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишаться знерухомленими доти, доки не буде врегульовано конфлікт, повʼязаний з порушенням Росією суверенітету і територіальної цілісності України. Будь-яке врегулювання конфлікту має гарантувати, що Росія заплатить за завдані збитки», – йдеться у комюніке.
  • Країни G7 виступили за посилення санкцій проти Росії, координуючи і повністю забезпечуючи їх дотримання. Також «Велика сімка» протидіятиме спробам Росії та третіх сторін ухилитися від санкційних заходів. «Ми повторюємо наш заклик до третіх сторін припинити допомогу Росії у війні або зазнати серйозних витрат», – сказано у документі.
  • Країни планують зміцнити координацію дій щодо запобігання та реагування на постачання зброї до Росії третіми сторонами та прагнуть продовжити вжиття заходів проти тих, хто матеріально підтримує війну Росії проти України.
  • «Велика сімка» засудила агресивну війну Росії проти України і закликала РФ негайно вивести всі сили та техніку. 
  • «Ми сьогодні знову зобовʼязуємося підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, і забезпечувати стійку безпеку, економічну та інституційну підтримку, щоб допомогти Україні захистити себе», – йдеться у спільній заяві очільників МЗС.

Контекст

Раніше країни «Великої сімки» оголосили про новий механізм посилення правозастосування та покращення обміну інформацією між союзниками. ЄС також представив кілька інструментів у своїх недавніх пакетах, щоб переслідувати тих, хто допомагає Росії, але переважно ухилявся від їх використання, принаймні публічно. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

3 січня премʼєрміністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

У лютому видання Delfi писало, що Євросоюз не зміг виявити активи Центрального банку РФ у розмірі €300 млрд. Як стало відомо Delfi з джерел у Брюсселі та Києві, обсяг резервів ЦБ РФ, знайдених у країнах ЄС, значно нижчий від суми в €300 млрд, яку озвучили невдовзі після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого минулого року.

Європейський Союз намагається знайти та заморозити активи російських мільярдерів, які перебувають під санкціями, при цьому загальна сума в останні місяці незначно збільшилася, пише Bloomberg. Наразі блок заморозив активи на суму €20,9 млрд, у жовтні показник становив близько €17,4 млрд. Офіційні особи вважають, що є значно більше активів російських осіб, які перебувають під санкціями, ці кошти потенційно можуть бути заморожені. Згідно з офіційною статистикою, у 2019 році обсяг прямих іноземних інвестицій Росії в ЄС оцінювався у €136 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні