ЄС та Японія проти плану США заборонити весь експорт до Росії – FT /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

ЄС та Японія проти плану США заборонити весь експорт до Росії – FT

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

У рамках переговорів напередодні саміту «Великої сімки» ЄС та Японія виступили проти пропозиції США заборонити країнам G7 весь експорт до Росії, пише Financial Times. Дипломати кажуть, що пропозиція Вашингтона «просто нездійсненна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заява лідерів «Великої сімки», підготовлена для їхньої зустрічі в Хіросімі наступного місяця, включає обіцянку замінити чинний секторальний режим санкцій проти Росії повною забороною на експорт з кількома винятками, згідно з документами, з якими ознайомилося видання. 
  • Повна заборона на експорт включатиме винятки для сільськогосподарської, медичної та іншої продукції.
  • За словами двох офіційних осіб, пропозиція була зроблена США на тлі невдоволення існуючою системою, яка містить лазівки, які дають змогу Росії продовжувати імпортувати західні технології.
  • Але представники Японії та країн ЄС на підготовчій зустрічі минулого тижня припустили, що такий крок неможливий, за словами трьох джерел. «На наш погляд, це просто нездійсненно», – сказав один із чиновників на умовах анонімності.
  • Розбіжності щодо цього заходу наголошують на відсутності додаткових варіантів, доступних лідерам G7, оскільки вони прагнуть посилити економічне покарання для РФ. 
  • Інші менш оспорювані пропозиції, перелічені в проєкті заяви, які можуть бути змінені до саміту, включають додаткові заходи протидії «ухиленню та обходу» санкцій і спрямовані проти тих, хто «навмисне підтримує фінансування війни Росії», включаючи посередників у фінансових операціях.
  • G7 також продовжить скорочувати свій імпорт енергоносіїв з Росії, йдеться у проєкті заяви. Крім того, лідери оголосять про плани запровадити «механізм відстеження» російських алмазів, щоб скоротити доходи Кремля від їхнього експорту.
  • Лідери G7 зустрінуться у Хіросімі 19 травня на триденному саміті, присвяченому наслідкам війни Росії проти України, економічної безпеки, зеленим інвестиціям та Індо-Тихоокеанському регіону.

Контекст

ЄС, який є членом G7 поряд із США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Японією та Канадою, вимагає, щоб усі його 27 членів домовилися про політику санкцій.

ЄС погодив 10 пакетів санкцій проти Росії з лютого 2022 року, але лише після кількох тижнів суперечок між державами-членами, деякі з яких домоглися винятків для своїх галузей, погрожуючи накласти вето на обмеження. За словами офіційних осіб, заміна цього режиму повною забороною на експорт плюс винятки може призвести до відновлення цих дебатів та потенційного послаблення вже існуючих заходів.

Непередодні деякі ключові союзники України, зокрема США, розглядають можливість запровадження майже повної заборони на експорт до Росії, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Такі заходи потенційно здатні посилити економічний тиск на президента РФ Путіна, зазначає видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні