ЄС розглядає заборону на російський алюміній у новому пакеті санкцій – Politico /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС розглядає заборону на російський алюміній у новому пакеті санкцій – Politico

Getty Images

Російська алюмінієва продукція входить до числа товарів, що знаходяться в центрі уваги нового 13-го пакета санкцій ЄС проти Росії, повідомили Politico дипломати. Попередні раунди санкцій не торкнулися близько 85% російського експорту металу до ЄС, за даними торгової організації European Aluminium.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами одного дипломата, країни скоро почнуть обговорювати «додаткові елементи, які зрештою стануть пропозицією про повну заборону» .
  • Для процесу виплавляння алюмінію потрібно багато електроенергії, а ціни на неї становлять до 40% виробничих витрат. Через це санкції проти російського алюмінію будуть і санкціями проти енергетики РФ.
  • Країни ЄС сподіваються узгодити пакет до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії до України наступного місяця. «Ми думаємо, що було б гарною ідеєю підготувати цей пакет напередодні другої річниці війни», – сказав другий дипломат ЄС.
  • Найбільша проблема полягає в тому, що «усі великі обʼєкти вже перебувають під санкціями», сказав третій високопоставлений дипломат ЄС, «а інші великі товари, такі як ядерна енергія чи СПГ, є недоступними».
  • Угорщина та інші східні країни ЄС виступили проти санкцій щодо російського атомного сектора, а російський «Росатом» наразі будує два нові реактори для Угорщини. Тим часом багато країн ЄС, зокрема Німеччина, виступили проти санкцій щодо російського скрапленого природного газу. 

Контекст

18 грудня Європейська рада прийняла 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через агресивну війну Росії проти України.

Минулого тижня Європейський союз розпочав обговорення нового пакета санкцій, який він має затвердити до 24 лютого, пише Bloomberg.

Потенційні заходи можуть включати додаткові списки, додаткові торговельні обмеження та припинення подальшої здатності Москви обходити санкції блоку як через треті країни, так і через компанії в ЄС, повідомили джерела.

Можливі санкції обговорювалися в 17 січня на зустрічі послів блоку, проте досягти згоди щодо 13-го раунду санкцій до наступного місяця буде непросто, оскільки на схвалення попереднього знадобилися тижні переговорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні