ЄС затвердив 12-й пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС затвердив 12-й пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає

Getty Images

Європейська рада прийняла 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через агресивну війну Росії проти України, йдеться у заяві установи. Санкції мають завдати додаткового удару по здатності РФ вести війну, націлюючись на важливі сектори російської економіки та ускладнюючи обхід санкцій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 12-му пакеті ЄС пропонує набір нових списків та економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину, заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. 
  • Узгоджений пакет включає запровадження ЄС заборони на прямий чи непрямий імпорт, купівлю алмазів із Росії. Ця заборона поширюється на алмази, що походять з Росії, експортовані звідти чи йдуть транзитом, та російські алмази, оброблені в третіх країнах.
  • Пряма заборона поширюється на непромислові природні та синтетичні алмази та ювелірні вироби з них. Заборона на ввезення російських алмазів є частиною зусиль «Великої сімки» щодо міжнародно скоординованої заборони на алмази, метою якої є позбавлення Росії цього джерела доходів.
  • Сьогоднішнє рішення передбачає заборону реекспорту до Росії особливо чутливих товарів і технологій, зокрема продажу, постачання, передачі чи експорту до третьої країни, за винятком країн-партнерів. Положення поширюється на заборонені предмети, що використовуються у російських військових системах, виявлені на полі бою в Україні або мають вирішальне значення для розробки, виробництва чи використання цих систем.
  • Єврорада додала 29 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримують російський військово-промисловий комплекс у війні проти України. На них поширюватимуться більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів та технологій.
  • Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, включивши до нього: хімічні речовини, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), верстати та деталі.
  • ЄС запровадив додаткові обмеження на імпорт товарів, які приносять Росії значні доходи, таких як чавун, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольга, труби і прокат. Запроваджується нова заборона імпорту скраплених вуглеводневих газів з 12-місячним перехідним періодом.
  • Також ЄС вводить додаткові заходи, щоб запобігти обходу санкцій та забезпечити дотримання обмеження нафтових цін.
  • Рішення додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують комплекс обмежувальних заходів на імпорт заліза й сталі з Росії.
  • Крім економічних санкцій, Єврорада вирішила внести до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

Контекст

Попередній, 11-й пакет санкцій проти Росії Рада Європейського Союзу затвердила у червні.

14 грудня країни Євросоюзу погодили нові додаткові санкції. Новий пакет санкцій включає пряму заборону на імпорт російських непромислових алмазів з 1 січня та поетапну заборону на імпорт алмазів з третіх країн, починаючи з березня.

У пакет також додані заходи щодо запобігання придбанню Росією товарів подвійного призначення. Компанії ЄС змушуватимуть своїх контрагентів щодо певних продуктів підписувати контракти, які забороняють реекспорт до Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні